Motion blev starten för arbetet med en begravningsplats för smådjur

ÖRKELLJUNGA. En begravningsplats för smådjur är på väg att bli verklighet. Detta sedan Agneta Lindau Persson (S) lämnat in en motion i april 2016 med rubriken ”Ordna en begravningsplats för smådjur och skapa kommunala anvisningar för hur döda husdjur ska hanteras.”

Motionsägaren menar att många av kommunens invånare saknar en plats där de kan gravsätta sina avlidna husdjur. En plats dit de kan gå och sörja sina bortgångna vänner. I motionen nämns Dalen som en tänkbar plats, men det är inte möjligt eftersom Dalen omfattas av vattenskyddsområde samt vattentäkt. De tre förslagen som hanterats är Kyrkolycke 1:23 ”Wallins skog”, Grönområdet mellan Högkullen och gamla E4:an samt Sonnarpsbacken, skogarna kring Brukshundsklubbens anläggning.
– Jag är mycket nöjd med att det blir en begravningsplats, men det blir en kompromiss med platsen, säger Agneta Lindau Persson.
– Sonnarpsbacken är för långt från byn och flera har kontaktat mig och sagt att backen upp är svår och att man måste ha bil för att kunna ta sig dit. Det är inte en optimal plats., då hade dammen vid Högkullen varit bättre och mer centralt.

På kommunfullmäktige den 27 februari beslutades det att begravningsplatsen ska anläggas i Sonnarpsbacken. Kommunledningskontoret får i uppdrag att utforma skötselföreskrifter samt ta vederbörliga kontakter inför genomförandet. Ärendet presenteras åter i arbetsutskottet i oktober inför budgetberedningen 2018.

Publicerad 11 March 2017 07:00

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag