Han är trött på att de oärliga åker snålskjuts

”Det gick egentligen snett när vi gick med i EU”

Av
PER OHLSSON

BJUV. När infrastrukturminister Anna Johansson (S) gästar åkeritäta Nordvästskåne träffar hon en riktig räv i branschen. Efter 40 år har Bertil Johansson tröttnat på snedvriden konkurrens och andra avigsidor och satsar nu på uthyrning av lokaler.
Det gäller att skaffa säkra inkomstkällor. Alltså har familjeföretaget Famjo Transport i Bjuv låtit bygga en rejäl lagerfastighet som komplement till åkeriverksamheten.
– Det började egentligen gå snett när vi gick med i EU. Konkurrenssituationen blev helt annorlunda och de laglydiga har inte har en chans på marknaden, säger Bertil Johansson.
Hans dotter Charlotte vittnar om ett kontrollsystem – av cirka 30 chaufförers färdkort – som upptar stor del av hennes arbetstid.
Det som sticker i ögonen är oseriösa åkerier, som struntar i reglerna och i princip får överträdelserna subventionerade. Med ett tak på 200 000 kronor i straffavgift för exempelvis upprepade brott mot hur länge man får köra i sträck, så kommer syndarna billigt undan.
– Ibland gör vi handhavandefel och det är okej att betala böterna, men när de som fuskat och skapat fara längs vägarna räddas av maxbelopp känns det inte rättvist, säger Charlotte Johansson.

Transportstyrelsen tittar på problemet med fokus på beställarna.
– Det är intressant att få en så detaljerad insyn i en problematisk bransch. Vårt önskemål är utökat ansvar för beställarna, att de helt enkelt har bättre koll på åkerierna som anlitas, så att lagar och regler efterlevs och att arbetsvillkoren är schysta. Att motverka missbruk av regelverket är en prioriterad fråga för regeringen, kommenterar Anna Johansson.
Liane Ask, regionchef för branschorganisationen Sveriges åkeriföretag är inne på samma linje.
– Det är viktigt att komma tillrätta med social dumpning. Samhället brakar ihop om inte transporterna fungerar, säger hon.
FOTNOT: Kommunstyrelsens vice ordförande Christer Landin och riksdagsledamoten Yasmine Larsson deltog också vid Famjo-besöket. Dessutom träffade ministern kommunalrådet Anders Månsson för att prata mer generella infrastrukturfrågor.

Charlotte Johansson, till vänster, tycker att maxbötesbeloppet för regelöverträdelser slår orättvist.

Charlotte Johansson, till vänster, tycker att maxbötesbeloppet för regelöverträdelser slår orättvist.

Publicerad 09 March 2017 10:00

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag