Åshöjdens BK - ett kulturarv värt att firas

ÅSLJUNGA. Jorma, Bagarn Olsson, Hitte-Joel, Blåbärskungen och Dubbel-Sven. Låter namnen bekanta? Inte så konstigt för de är alla spelare i Åshöjdens BK, en fiktiv fotbollsklubb skapad av författaren Max Lundgren.
I år är det 50 år sedan första boken gavs ut. Ett jubileum som uppmärksammas med nyutgivning av de fyra böckerna, föreläsningar samt en nostalgimatch med TV-laget den 26 augusti.
– Det var i somras som vår bibliotekssamordnare Sara Olsson snappade upp jubileet. När vi kollade runt började folk berätta historier och vi fann att flera av de fysiska platserna finns kvar. Vi sitter på riktig kulturhistoria och vi är stolta över det starka varumärke som Åshöjden har på nationell nivå, säger Mattias Persson, föreningsutvecklare.

Max Lundgren tillbringade barndomens somrar i Åsljunga där han fick inspiration till bokens karaktärer och omgivning. Åshöjdens Bollklubb, 1967, Åshöjden går vidare, 1968, Kris i Åshöjdens BK, 1969, och Åshöjden i kvalet, 1971 lästes av en hel generation unga och inte minst följdes serien om klubben när den publicerades i tidningen Buster och sändes på tv.
Mattias Persson, som själv läste böckerna i sin ungdom, berättar att de söker historier, minnen och annat som hör Åshöjdens BK till.
– Delar av tv-serien spelades in på Sjövallen i mitten av 80-talet och nu berättar folk att de var publik, att de var med och spelade eller att de var statister, vilket är jätteroligt. Det har inte spelats någon seriematch på Sjövallen sedan 2009, men det blir här TV-laget spelar när de gästar Åsljunga i augusti.

I sina böcker skildrar Max Lundgren hur en före detta landslagsman i fotboll flyttar till en liten ort där han som spelare och tränare lyfter det lokala fotbollslaget till oanade höjder.
– Åshöjden har blivit ett nationellt begrepp. När föreningar gör karriär säger man att de gör en Åshöjden eller de är verklighetens Åshöjden, förklarar Mattias.

Åsljunga Intresseförening och Fc Örkelljunga är kontaktade och med i projektet liksom författarens barn som förvaltar Max Lundgrens författarskap.
– Det är jätteroligt, vi är djupt imponerade över det engagemang och fantasifulla arbete som bedrivs i Örkelljunga, säger dottern Lotta Lundgren och fortsätter:
– Det finns en efterfrågan på böckerna och vi hade tankar på att göra en nyutgivning. Det var först när Sara tog kontakt som vi valde att skynda på arbetet. Vi räknar med att ha de nya utgåvorna klara i september.
Böckerna som hamnat lite i det dolda finns i nuläget endast att få tag på via bibliotek och antikvariat.


Publicerad 15 January 2017 07:00

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag