Tjuvens värsta mardröm – grannar med koll

Så skyddar du dig

PERSTORP. När mörkret faller, kylan biter och julklapparna läggs under granen då passar tjuven på.
Polisen uppmanar allmänheten till ökad försiktighet. Det värsta tjuven vet är alerta grannar som håller koll.
– Av erfarenhet vet vi att bostadsinbrotten ökar under höstmörkret fram till julen. Nu gäller det att steppa upp uppmärksamheten. Tipsa polisen om man ser något skumt, skriv ner registreringsnummer på mystiska bilar och notera signalement på personer som uppför sig konstigt i bostadsområdena, säger Max Staude, kommunpolis i Perstorp. 

Statistiken visar att bostadsinbrotten har minskat i Svalöv, Bjuv, Åstorp, Klippan och Perstorp de senaste åren. Övriga mängdbrott ligger fortfarande högt och är med andra ord de vanligaste brotten allmänheten drabbas av, något som sprider en känsla av otrygghet.
– På landet sker mycket inbrott i förråd och uthus. Rent allmänt slarvar man med saker som att låsa cykeln eller ställa in bilen i garaget. Då passar tjuven på att stjäla cykeln eller slå in bilrutan. Ett tips är att gå runt sitt hem och tänka som en tjuv för att minimera riskerna och försvåra för tjuven.

I andra skånska kommuner sker det förhållandevis många bostadsinbrott just nu. Dessa problem har en förmåga att snabbt kunna byta område.
Max Staude uppmanar även till ökad uppmärksamhet om det varit inbrott i trakten. Statistiken visar nämligen att det den närmsta tiden efter finns en förhöjd risk för fler inbrott i samma område.

Som alltid uppmanas allmänheten att förebygga i alla dess former. Lås in det som är stöldbegärligt, lägg inte v ärdesaker i blickfånget, se över lås och larm och märk värdesaker med godkänt märk-dna.
– Vid pågående brott ring 112 och betrakta på avstånd. Tänk på eventuell spårsäkring, rör inget i onödan innan kontakt med polis.

Attraktivt stöldgods…
… kontanter
… pass
… id-kort
… ipads
… telefoner
… smycken

Publicerad 18 December 2016 07:00

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag