Höörs brottarkung slog till igen

Linus Persson vann anrika Mälarcupen - nu siktar 17-åringen på medalj i junior-SM

BROTTNING. Linus Persson visade ingen pardon på mattan när Mälarcupen avgjordes. Höörs brottarklubbs bjässe vann samtliga matcher och vann för första gången den anrika turneringen.
– Det var väl roligt. Men jag är inte riktigt nöjd med min insats. Man kan alltid bli bättre, säger Höörbrottaren som ger sin insats 3,5 av 5 i betyg.

Det var ändå en fin skalp att ta i en av Europas största brottningstävlingar. Under två dagar gjordes 1 500 matcher upp på sju mattor i Västerås. Samma ort där Linus Persson kammade hem ungdoms-SM för två år sedan.
– Jag vet inte varför men det går ju alltid bra här, säger Linus med ett leende.

Han inledde mot en för honom okänd ryskt motståndare, Konstantin Bunin, i första matchen i 100-kilosklassen. Kanske inte den bästa Linus gjort, men en bra start på tävlingen menar han. Linus vann med 2-1 och ställdes sedan i tur och ordning mot Fardin Anosheh och Anton Kessidis, båda från Stockholm.
– Jag slog Fardin i USM och styrde matchen som jag ville. Han blev passiv och jag fick en poäng, sedan tyckte domarna jag var passiv men i samma veva tog jag ett kryss och fick ner honom på fall. Han öppnade upp sig rätt ordentligt. I sista matchen dominerade jag totalt och vann med 8-0, berättar Linus.
Nu kan han kalla sig mästare i Mälarcupen 2016 i ungdomsklassens 100 kilo.

Snart väntar årets sista tävling i nordöstra Skåne när Glentons mästarmöte avgörs. Målet är att vinna, precis som Linus gjorde 2013. Sedan riktas blickarna mot en ny titel.
– Jag ska vara med i junior-SM i mars nästa år. Det blir att lägga om kosten lite eftersom jag ska tävla i 96-kilosklassen. Tanken är också att prova några GP-tävlingar i seniorklassen. Dags att ta sig in bland de stora grabbarna nu, säger 17-årige Linus Persson.

Överlag känner han att brottningsåret 2016 varit bra utvecklingsmässigt. Linus går på brottningsgymnasiet i Klippan där han får sparring av toppklass. Samtidigt har han och tränaren i Höörs BK, Raimo Ojala, lagt upp ett träningsschema. De tunga styrketräningspassen från i somras går nu allt mer över till att finslipa brottningen.
Målet, som för många andra brottare, är OS.
– Det är det största du kan nå. VM i all ära, men ett OS är trots allt ett OS. Jag känner heller ingen stress, jag är ung och har gott om tid att nå drömmen, säger den nyblivne mästaren i Mälarcupen.

Publicerad 26 November 2016 12:00