Riksfinal nästa för Karpens unga talanger

SIMNING. KK Karpen deltog med sex simmare i regionskvalet i Sum-Sim i Ystad. Klubben slår alla tiders rekord då klubben är klara för riksfinal i Jönköping på fyra distanser.
– Jag får rysningar bara jag tänker på det, säger Sandra Olsson, klubbordförande i KK Karpen.

Perstorpsklubben har runt 150 medlemmar där 18 simmare ingår i tävlingsgruppen. Otroliga framsteg har gjorts den senaste tiden menar Sandra Olsson där de unga talangerna slagit personbästa och klubbrekord på löpande band.
– De inspireras av varandra, hjälps åt i vattnet. De gratulerar till kompisarnas rekord men samtidigt säger de ”att nästa vecka har jag tagit rekordet från dig” med en hjärtlig ton, säger Sandra Olsson.
På regionskvalet till svenska ungdomsmästerskapen för simmare i åldrarna 13-16, Sum-Sim, tävlade sex Karpensimmare. Linnéa Persson tog storslam då hon kvalade in till riksfinal i fyra distanser. Femte bästa tid på 100 meter fjärilsim, tionde bästa i 200 bröst och femtonde bästa tid i 200 medley. Lägg till en lagdistans i 4x100 medley tillsammans med Emilia Olsson, Vilma Rudolf och Clara Aronsson.
– De fyra slog dessutom klubbrekordet från 1980-talet med tiden 2:37,01. Nästan en sänkning med åtta sekunder.
Även Emilia Olsson och Vilma Rudolf har chansen att individuellt få tävla i riksfinalen i Jönköping den 2-4 december. Båda är första respektive andrareserv i 200 meter bröstsim.
– De kommer att ge järnet i Jönköping. Mycket nerver står på spel men jag tror på fina resultat. Både Linnéa och Vilma var med i fjor och vi har haft ett gäng som varit med på Sum-Sim utomhus i 50 meters bassäng, berättar Sandra Olsson.

I bästa fall kan fyra simmare tävla i sex distanser på riksfinalen i december.
– Helt otroligt. Många av de yngre simmarna är 13-14 år och har redan slagit klubbrekord som stått sig i över 30 år tillbaka, säger KK Karpens ordförande som lyfter fram bland andra Anton Persson, Simon Persson och kvartetten Linnéa Persson, Emilia Olsson, Vilma Rudolf och Clara Aronsson.
KK Karpen har på bara några år lyft sig och blivit en alltmer kännbar klubb runt om på tävlingar i södra Skåne. Samarbete med S71 i Hässleholm och klubbar i Sösdala SS och Tyringe SS har lyft simmarna ytterligare.
– Sedan har vi en riktigt duktig tränare i Jörgen Persson som verkligen ser alla individer, utvecklar de efter sina styrkor och förutsättningar och har skapat en familjär känsla i klubben. Alla simmar tillsammans, inte mot varandra, säger Sandra Olsson.

Publicerad 18 November 2016 18:00