Mia,Rita och Mats driver Ritsy Nostalgifik. Ett fik där nostalgin skapas med rätt kläder, fikabröd och musik. Foto: Diana Larsson

Mia,Rita och Mats driver Ritsy Nostalgifik. Ett fik där nostalgin skapas med rätt kläder, fikabröd och musik. Foto: Diana Larsson

Nostalgifik tror på landsbygden

SKÅNES FAGERHULT. Elvis spelas varm i jukeboxen, coca colan serveras i glasflaskor, radiokaka, kärleksmums och schackrutor frestar i kakdisken, retroprylar pryder väggarna och som pricken över i:et är ägarna tidstypiskt klädda.
– Vi är lite tokiga i rutigt och prickigt, säger Rita Hallin som driver Ritsy Nostalgifik med sin sambo Mats Elvenmark och hennes dotter Mia.
Iklädd en blå kjol, en underkjol med mycket vidd, blus med vingar på ärmarna och retrofrisyr berättar Rita om deras resa från Gotland till Skånes Fagerhult.
– Det var ingen självklar flytt, men när nostalgifiket vi hade arrenderat av en bekant skulle säljas ville vi fortsätta för det var så fruktansvärt roligt. Jag letade efter något liknade och hittade detta stället redan första dagen.

Rita föll för gamla järnaffärens utseende. Den gamla stilen fanns kvar och med det charmen.
– Vi köpte huset i mars 2013 och flyttade hit den 11 maj samma år. Vi kollade upp hur det var på -50 och 60-talet, använde vår livliga fantasi och vårt jäklar anamma och ett år senare öppnade vi fiket.

Retroprylarna som skapar den nostalgiska känslan har hittats på loppmarknader och skänkts av kafégäster som velat bevara sina gamla saker.
Med ett eget intresse för musiken, kläderna och framförallt bilarna står tre egna amerikanare i garaget.
– Det var så mycket friare och enkelt på den tiden. Designen och de speciella formerna var så mycket mer än vad som görs i dag, säger Rita och får medhåll av både Mia och Mats.

Inför tredje sommaren har de sett en jämn ökning av fikagäster som är allt från förbipasserande, turister och folk på jakt efter nostalgi till bilfolk, mc-åkare och så klart killarna i Fagerhults Moppers.
– Vinterhalvåret är fiket inte direkt någon blomstrande affär. Detta är inte något vi blir rika på, men det är otroligt roligt, säger Rita som i grunden är sömmerska och vars färgsprakande 50-talskreationer finns i en butik precis vid fiket.

För de som vill insupa lite nostalgi har Ritsy öppet fredagar till söndagar från klockan 12. I takt med att värmen kommer utökas öppettiderna och till sommaren spetsas programmet med grillkvällar och träffar för motorintresserade.

I jukeboxen spelas Elvis, Hepstars, Cliff Richard, något som sätter fiket i rätt stämning. Foto: Diana Larsson

I jukeboxen spelas Elvis, Hepstars, Cliff Richard, något som sätter fiket i rätt stämning. Foto: Diana Larsson

Publicerad 29 January 2016 12:00