På Formex-mässan syntes en del blå toner. En blå ton ingick bland annat i trendtemat Nordic Neat. Enligt Lokaltidningens rundringning till inredningsprofiler i Helsingborg var blått ett självklart val 2015 för den som vill inreda trendigt.

På Formex-mässan syntes en del blå toner. En blå ton ingick bland annat i trendtemat Nordic Neat. Enligt Lokaltidningens rundringning till inredningsprofiler i Helsingborg var blått ett självklart val 2015 för den som vill inreda trendigt.

Svala toner hett 2015

Av
Ida Asplund Ådahl

NORDVÄSTRA SKÅNE/BOSTAD. Många av årets största inrednings- och designmässorna är avslutade. Lokaltidningen tog pulsen på tre inredningsprofiler för att ta reda på vilka trender som är heta 2015. Färg, är ett viktig inslag bland årets trender.


"Pasteller fortsätter att vara stort"

Filippa Langenheim, inredningskonsult och driver Langenheim Interiör 

Vilka trender ser du i år?
– Det man kan se är att pasteller fortsätter att vara stort, framförallt i vår och i sommar. Mönster och prints fortsätter vara vanligt med harlequinmönster och en del djurmönster. Jag ser väldigt mycket grafiska mönster överlag. 

Vilka är de heta materialen 2015?
– Metaller som koppar, silver och guld fortsätter vara stort. Men nytt är mycket med bambukänsla och andra lätta material. Korgar i bambu eller tunna trämaterial av olika slag är hett. Men även trådkorgar i olika metaller.

Vilka färger är på tapeten?
– Svart, vitt och grått som basfärger och de bruna nyanserna. Men blått har fått en riktig förhöjare i olika blåa kulörer, inte bara i ett marint tema utan även i mer klassiska sammanhang.

Vad anammar du personligen?
– Det är nog mer kulör. Jag har precis skaffat printade kuddar med lite olika pastelltoner. Det känns vårigt och somrigt. Jag har även vågat mig på att matcha cerise och orange som en lite rolig kontrast. Det finns en hel del att prova på om man vill sticka ut lite.

Filippa Langenheim. Arkivfoto: Ida Asplund Ådahl

Filippa Langenheim. Arkivfoto: Ida Asplund Ådahl

”I år åker möbeln med dålig kvalitet ut”

Håkan Nilsson, ägare DavidDesign

Vilka trender ser du i år?
– Jag ser fortfarande det blir mer och mer material som läder kommer. Och det är stort fokus på så miljövänligt läder som möjligt. Det finns en stor efterfrågan på vegetabiliskt garvat läder och lädret ser man i år mycket på stolar men även i soffor även fast det i många fall tenderar att bli för dyrt i slutändan. 2015 är lädret helst naturfärgat och även brunt. Man ser mindre av det helt svarta.
Vilka är årets färger?
– Färger kommer överlag att få ta mer plats och mer specifikt blått. Blått är definitivt det nya svarta och finns i olika nyanser som pastelliga toner, men i regel är färgskalan lite dovare i år. Grönt är också väldigt hett.

Vilka trender slänger vi ut 2015?
– Det är svårt att svara på, men i år åker möbeln med dålig kvalitet ut. Många känner nog att tre soffor, en tredjedel så dyr som en riktigt bra soffa inte är en bra affärer. Jag tror att många blir mer benägna att betala lite mer för att få kvalitet. Vi är trötta på sådant som bara håller några få år.

Vad tar du personligen till dig för trender?
– Jag tar gärna till mig mer färg, oavsett vad det är för färger. Jag tror inte att det kommer att bli någon färgrevolution, men jag tror att fler vågar färg på exempelvis kuddarna i soffan.

Håkan Nilsson. Arkivfoto: Kim Sandberg

Håkan Nilsson. Arkivfoto: Kim Sandberg

”Mässing- och kopparben känns nytt”

Anne Svensson, delägare Inredningsgalleriet

Vilka trender ser du i år?
– Framförallt kommer färgerna in och 2015 är naturmaterial som marmor och trä, gärna i kombination, stort. Etniska mönster känns också populärt.

Vilka är årets färger?
– Vi närmar oss nu våren och sommaren, därför är det färgmässigt mycket pastell. Det är lite gråa pasteller i en dovare ton som är hett just nu. Blått är en färg som kommer tillsammans med en marin miljö och blir jättestor. Det kan man kombinera med jordfärger. En annan inriktning 2015 är mycket klara färger, man kommer att se mycket grönt och orange och vanligen i mycket storbladiga tyger med botaniska mönster. 

Vilka material ser vi 2015?
– Vad gäller materialval är att mässing och koppar lever kvar, mycket sådant. Men mycket naturmaterial som marmor och trä, gärna i kombination. Mässing- och kopparben känns nytt. 

Vilka trender slänger vi ut?
– Jag tror inte att man alltid slaviskt följer det som är trendigt, kanske är det en trend i sig? Jag tror att allt fler börjar tänka möbler med kvalitet och i stället väljer sådant som är lite mer hållbart över tid.

Vad anammar du själv i år?
– Mycket av det här med pastell känns härligt när vi går mot ljusare tider. 


Anne Svensson.

Anne Svensson.

Publicerad 20 February 2015 11:45