Rune Johansson är utsedd till Skånsk Honungsmästare 2014. Segerhonungen är en maskroshonung från bisamhällena uppe på Söderåsen.Foto: Diana Larsson

Rune Johansson är utsedd till Skånsk Honungsmästare 2014. Segerhonungen är en maskroshonung från bisamhällena uppe på Söderåsen.Foto: Diana Larsson

Runes maskroshonung den bästa i Skåne

Vad är hemligheten bakom en bra honung?
– Den ska smaka bra och inte ha några bismaker som inte hör till honung. Ibland kan konsistensen vara lite kornig och det beror på hur man behandlat den efter slungningen. Det är också svårare att få till en bra honung på sensommaren eftersom det är mer fruktsocker än druvsocker.

Honung avnjuts helst:
– Som pålägg på en smörgås och gärna med ost ovanpå.

Är honung mer än ett livs/medel?
– Ja. Honung kan användas i badet som mjukgörare eller i salvor. Det sägs också att den är bra för svårläkta sår, honungen torkar ut såret som läker fortare.

Varför sysslar du med bin?
– Min far var biodlare och jag övertog bina på slutet av 50-talet. Som biodlare kan man alltid bli förvånad – man tror man vet allt, men då lurar dem en.

Är bin sällskapliga djur?
– Ja absolut, de sticker inte om det inte är ens eget fel. Jag har skyddsdräkt, men använder inte handskar. Det händer att man råkar klämma dem så att man blir stucken i fingrarna, men det är bara att fortsätta jobba.

Vad är skillnaden på bin och getingar?
– De tillhör släktet steklar, men bina samlar nektar och pollinerar medan getingarna är ett rovdjur och bara till förtret. Bin har en hulling på gadden så när de har stuckit kan de inte dra ut den. De tappar sin gadd och dör, medan getingarna kan sticka flera gånger.
Varför tävla?
– Jag har tävlat i många år och fått hederspris ett par gånger. I år tävlade jag mot 56 andra och jag hade den bästa konsistensen. Juryn bedömer smak, konsistens, renhet och lukt.

Har bina gått i vintervila?
– Ja, de invintrades i slutet av augusti, början på september. Eftersom jag tar honungen får de sockerlösning så att de kan överleva vintern. Till våren vaknar bina när värmen kommer.

Bör man köpa honung av biodlaren själv?
– Ja, det gynnar den lokala biodlaren och det behöver finnas bin för att pollinera. En äppelodling som är dåligt pollinerad får små kärnhus och få kärnor medan det med en bra pollinering blir stora kärnhus och många frön.

Kan man köpa honung av dig?
– Ja, det är bara att svänga in om. I år har det blivit lite mindre honung. Jag har dragit ner från 25 till 20 samhällen, men varje samhälle ger 30 kilo honung.

Publicerad 21 October 2014 12:00