Katt bland hermeliner

Av
Lena Maria Gårdenäs

NORDVÄSTRA SKÅNE/KÅSERI. Året är 1992. Följ med till OS i Barcelona. Jerry Williams är en hyvens kille. När han ombads showa under olympiaden ställde han ett krav. Musikernas respektive skulle med. Detta innefattade även mig som var gift med gitarristen.
Vi flög ner en månad i förväg för att plaska lite i Medelhavet. 
Anlände Barcelona dagen efter invigningen. Tappade hakan när jag fick se båten där vi skulle bo. Lyxskeppet Sally Albatross, en uppenbarelse som klassade ut alla andra fartyg, låg i hamnens drömläge. Vilken lycka att ha krypavstånd till Columbusstatyn och den berömda promenadgatan La Rambla.
Svenska kändisar och högdjur inom svenskt näringsliv anlände i en karavan av limousiner. P.G. Gyllenhammar kom i nyaste Volvon.
Vi musikeränkor har väl sällan haft det så bra. Av oss krävdes absolut ingenting. Resan fick vi och uppehället i lyxig hytt. Vi försågs med biljetter till de tävlingar vi ville se och fick dessutom varsin rejäl handkassa för egna utsvävningar.
Gubbarna fick jobba.
Det kom att bli många kära möten. Redan första kvällen var det fest som varade till gryningen.
Efter några timmars sömn tog resterna av mig en dusch. Omsorgsfullt smorde jag in mig i sololja inför några timmar på soldäck. Men först bar det iväg till frukostrummet. Beställde en kopp kaffe och slog mig ner på en undanskymd plats. Hade stora problem med kaffekoppen. Den gled mig ur händerna på grund av den myckna sololjan. Ville inte bli igenkänd.
I ögonvrån såg jag festarrangören Marianne Flach göra entré i sällskap med prinsessan Birgitta. Duckade. I brist på mer kända kändisar fick hon syn på mig och ropade, ”Lena Maria, såå roligt”, och stegade fram med prinsessan i släptåg. Vi luftpussades och prinsessan räckte mig handen för att hälsa. Försökte torka av min kladdiga näve på min solklänning, men det hjälpte föga. ”Splatt” lät det, då våra händer förenades. Kläckte ur mig ett ”förlåt”. Men hon smålog överinseende. Det är nog inte ofta kungligheter tar så hala människor i hand.
Den svenska kungafamiljen bodde på båten under OS. Småsessorna Victoria och Madeleine badade och hade kul i swimmingpoolen, under uppsikt av sina bodyguards.
Jag är mäkta stolt över den respekt som alla visade de kungliga. Fotografer och privatpersoner lade genast kameran åt sidan, så snart de var i närheten. Kungafamiljen fick vara privat och det märktes att de trivdes. Idel leenden vart man såg.
Klockan 15:00 varje dag var det bacardifest på soldäck. Då bjöds det drinkar som Piña Colada och Coco Loco med smak av kokos och rom. Tiden går fort i vänners lag. Dags för siesta.
Med spretande, blött hår, kepsen bak och fram, sörplande Coco Loco ur en frigolitmugg, tryckte jag upp hissen för att ta mig till hytten fem våningar ner. Klev in, men hissen stannade på våningen under. Hissdörrarna slogs upp och där stod Silvia och Kungen i full galautstyrsel.
Här möttes två världar.  Vilken kulturkrock. De skrattade när de fick se min snopna min och sa, ”Vi tar nästa hiss!”
Överheten vek sig denna gång för undersåten.
KLICKA HÄR: Och bli vän med oss på Facebook, och få våra topphistorier direkt i ditt flöde! Här kan du också tipsa och prata direkt med våra journalister.

Det här är Lena Maria Gårdenäs

Lena Maria Gårdenäs berättar om sitt långa artistliv och sin "knäppa familj"  varannan vecka i Lokaltidningen.
Hon gillar att bjuda på sig själv, och menar  att man inte ska ta sig själv för på stort allvar.

Publicerad 14 October 2014 23:02