Artisten Lena Maria Gårdenäs. Foto:Martin Wingren

Artisten Lena Maria Gårdenäs. Foto:Martin Wingren

Lena Maria Gårdenäs ny krönikör i Lokaltidningen

”Man ska inte ta sig själv på så stort allvar”

KÅSERI. På 70-talet sade en spådam till Lena Maria Gårdenäs att hennes stora talang ligger i att skriva. Nu får hon användning för den när hon börjar skriva kåseri för Lokaltidningen.
Utsikten från våningen på Eneborg i Helsinborg sträcker sig över trädtopparna på kyrkogården och bortom lasarettet. Lena Maria Gårdenäs vistas halva året i Helsingborg och andra halvan tillbringas på lantstället i Hullaryd tillsammans med maken, journalisten och Helsingborgsprofilen, Kenny Lindquist.

Musik och skådespel

Hon har en lång karriär som artist och skådespelare bakom sig och nu lägger hon ytterligare en merit till sitt cv – som krönikör. I sitt kåseri här i Lokaltidningen tänker Lena Maria Gårdenäs bjuda på sig själv och berätta om sitt "knasiga liv och familj" som hon själv uttrycker det.
– Folk har sagt till mig at jag inte ska skriva om mig själv "för det kan människor använda mot dig". Men det bryr jag mig inte om, jag är inte rädd. Jag är snabb i replikerna, till och med Loffe Carlsson sade till mig en gång: "Du är strået vassare än mig", säger en leende Lena Maria Gårdenäs och fortsätter:
– Jag tycker man ska bjuda på sig själv. Man ska inte ta sig själv på så stort allvar, man är bara människa.
Och det är en lång artistkarriär Lena Maria Gårdenäs har att hämta inspiration från till sina krönikor.

Turnerat med ABBA

Hon har turnerat med ABBA i Australien, haft egen show på tv, sjungit med i Helsingborgsbandet Rainy Day Women och spelat mot Lasse Åberg i filmen "Repmånad", där hon fick en huvudroll.
– Jag har träffat många människor under min karriär, från kungahuset till de lägsta. Och många kända namn. En rolig sak är att jag aldrig behövt söka jobb, det ena har lett till det andra, säger Lena Maria Gårdenäs och fortsätter:
– Jag har en kort startsträcka när det gäller att ta kontakt med människor. Jag tycker vi ska prata mer med varandra, jag kan börja ett samtal med människor överallt. En del kan tycka att jag är flamsig men man ska ha en botten också och det har jag. Jag har mina stunder av ensamhet som jag värderar högt. Som mina skogspromenader.
Maken Kenny Lindquist är en känd krönikör på Helsingborgs Dagblad sedan tidigare. I krönikorna har Lena Maria Gårdenäs blivit känd som "Elsa-Lill".
Vad ska du kalla Kenny?
– Han kommer att dyka upp i en krönika men jag kommer nog att kalla honom "maken" eller bara "Kenny". Kenny kallade mig för "kärestan" till en början men det var jag som tyckte att han skulle börja kallamig för något med mer bett i, som "draken" eller "huskorset". Sedan när jag ett tag bodde själv på lantstället och Kenny här hemma så blev det att han började kalla mig "Elsa-Lill" efter låten "Gräsänkling blues", säger hon.

Publicerad 02 July 2014 09:00