En enorm känsla att gå i mål

Roger Fors - En riktig Ironman

KLIPPAN. Simning 3,86 kilometer i Kalmarsund, cykling 18 mil och 4,2 mil löpning – maxtid 16 timmar. Ironman är en kraftmätning som anses vara omöjlig i de flestas ögon – men inte i Roger Fors.

Du har gjort din första Ironman – hur gick det?
– Jag nådde mina mål så det gick bra. Jag hade satt en sluttid på 13 timmar och gick in på 12:41.

Var det en enkel match?
– Nej, det var det inte. Jag fasade för två saker – simstarten och löpningen. Jag hade föreställt mig att starten skulle vara riktigt illa, men den var mycket värre än så. När 2 000 personer skulle runda den första konen 400 meter ut greps jag av panik. Jag var tvungen att stanna upp för att hitta andningen och komma i simrytmen, men när folket spreds ut gick det lättare. Löpningen är mitt sämsta moment och veckan innan hade jag skadat knäet så tankarna gick mycket kring om det skulle hålla. Samtidigt lade magen av efter några kilometers löpning och jag kunde inte behålla någon näring. Det var ett tufft maraton. Cyklingen är däremot min starka sida så där cyklade jag upp mig 400 placeringar trots tuffa förhållande med kraftig motvind de första och sista fyra milen.

Hur förbereder man sig?
– Jag har tränat fyra pass i veckan. Det har varit en lång sträcka, men målet har varit att få uppleva den speciella känslan av att springa över mållinjen som alla pratar om.
Det finns en oskriven lag om att aldrig träna mer än 75-80 procent av distansen. Jag har aldrig simmat 3,8 kilometer, men tre kilometer flera gånger, jag har aldrig cyklat 18 mil, men 10-12 och aldrig sprungit 4,2 mil, men däremot två till tre.

Varför ge sig på Ironman?
– En kompis utmanade mig att vara med på ett motionstriathlon för fyra år sedan. Jag nappade så klart. Den allsidiga träningen var fantastiskt skojig. Jag ökade distansen med tiden och nådde mina uppsatta tider. Jag gjorde två halva Ironman för två år sedan och det gick bra. Då tänkte jag att jag nog skulle klara av en hel.

Vad var roligast?
– De två sista kilometerna löpning genom Kalmar. Åskådarna lyfte verkligen fram mig.

Går det att beskriva känslan när du gick i mål?
– Nej, det finns inga ord som kan beskriva vad jag kände. Men det var en enorm känsla av både glädje och lättnad. Upplevelsen av att ha varit med var enorm.

Vad händer nu?
– Euforin sitter kvar och nu ska jag njuta av detta. Kroppen börjar återhämta sig och jag har redan bestämt mig för att göra om det, men först 2015. Jag vill suga på den här karamellen så länge det går.

Roger Fors måltider:
Simning: 1.30 timme – 1:38:21.
Cykel: 6 timmar – 5:54:21.
Löpning: 5.20 timmar – 4:58:17.
Växling: 10 minuter – 10 minuter.
Totalt: 13 timmar – 12:41:47.

Publicerad 31 August 2013 12:00

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag