Antilopenskolans elever testade handikappidrott

KLIPPAN. Rullstolsbasket, goalball, friidrott, futsal... Det gällde att ha tungan rätt i mun och lita på sina sinnen när Antilopenskolans omkring 200 elever ägnade två dagar åt att prova handikappidrott.
– Det är viktigt att inspirera våra elever och öka förståelsen. Vi har både träningsskolan och grundsär på Antilopen och nu vill vi visa att funktionsnedsättningar inte är något konstigt. Det är så många som har det, förklarar Roger Kvist, idrottsinstruktör.

Tillit testades

I idrottshallen är det knäpptyst när det spelas goalball. Med förtäckta ögon rullas bollen över golvet och ljudet av pinglan leder eleverna till den. I andra halvan av hallen är det svårt att tygla impulsen att resa sig när det spelas volleyboll sittandes och i friidrotten utmanas elevernas tillit när de med förtäckta ögon hoppar längdhopp.
– Spring, spring, spring, spring – Hoppa!, ropar Petri Immonen till eleverna med olika längdresultat till följd.

Våga släppa taget

Brännbollen går av bara farten liksom futsalen där eleverna spelar fotboll med endast 40 procents syn.
Pelle Sköldbäcks kommentarer hörs lång väg. Eleverna peppas att våga åka ner för rampen sittandes i rullstol. Vissa släppera taget och susar nedåt i full fart, medan andra är lite försiktiga och får stöd av Pelle som åker med och dämpar farten.

Ökad förståelse

– Vi ger alla en chans att prova handikappidrott. Vi jobbar med att den ska inkluderas i den vanliga idrotten, säger Pelle Sköldbäck, som med rötterna och hjärtat i Klippan gärna styrde in om Antilopenskolan under sin Sverigeturné.
Under deras turné förmedlas kunskap och förståelse för hur det är att leva med en funktionsnedsättning.
– Vi vill ta död på utanförskapet och öka förståelsen för de som till exempel sitter i rullstol eller är blinda. Vi belyser ämnen som inte är lätta att förstå när man hör om det. Nu får eleverna både höra och själv prova på och ungarna älskar det.

Stegra rullstolen

Eleverna får i uppdrag att ställa upp i en ring sittandes i rullstolarna. Det tar en stund och Pelle är snabb på att kommentera situationen:
– Det går ju snabbare på sjukhemmet!
Nästa utmaning är att ställa rullstolen på bakhjulen. En tuff utmaning där Pelle rättar till elevernas hållning.
– Du sitter ju som en påse jordnötter, du måste sitta rätt – du kommer att vara flera centimeter längre när du kommer hem efter att du börjat sträcka på dig.
På rullstolsbanan rundades koner och avslutades med att köra över en rockring. Pelles utmaning var att de som toutchade konerna fick böta med en glass.

Misstro vändes

Många goda skratt tillsammans med misstro som senare vändes till insikten om att eleverna visst klarade utmaningarna gläder Pelle Sköldbäck.
– Jag visar och showar och även de som inte brukar vara med på idrotten kommer och tycker att detta är den bästa idrotten de haft.
Johannes Pettersson, som går i trean kommer, gående efter avslutad rullstolsbana.
– Rullstolen har varit roligast, men det var riktigt svårt att köra över rockringen.

Tuffare mentalitet

Pelle Sköldbäck blev rullstolsburen efter att ha mist ett ben i en cykelolycka för 15 år sedan.
– Jag gjorde min rehabilitering i USA där mentaliteten är tuffare. Jag har gjort en svensk version av det jag lärde mig och nu vi utgår från Magnarps skola.
Pelle Sköldbäck förklarar skillnaden mellan den svenska och amerikanska rehabiliteringen.
– I den svenska sjukvården ser man de sjuka delarna, medan man i USA ser hela människan. Där ser man möjligheter och här ser man gränser.

En eldsjäl

Med insikt i två världar har Pelle Sköldbäck fört samman dessa och som den eldsjäl han är gör han skillnad med sitt "Alla kan" koncept.
I höstas nominerades han till Sveriges eldsjäl - ett pris han förärades med på Eldsjälsgalan.
– Jag pratar inte gärna så mycket om det, men det är klart att det var roligt. När de andra pristagarna valde resor som pris önskade jag mig fler rullstolar för att kunna utveckla mitt koncept.
Två dagars handikapp-idrott blev ett härligt lyft på Antilopenskolan och Johannes Pettersson har lärt sig en viktig sak.
– Nu vet jag hur svårt de som sitter i rullstol har det.

Sponsrad av Lions

Med strålande solsken var det ett gott betyg när eleverna på rasterna fortsatte att köra handikappidrott.
– Detta har verkligen varit kanontrevligt, tycker Roger Kvist, som är tacksam för att Lions gått in och sponsrat kostnaden för två dagars handikappidrott.
– Jag vill också framhålla skolans personal som alla varit delaktiga och gjort en jättebra insats. Utan dem hade det aldrig gått att genomföra.

Publicerad 02 May 2013 12:00

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag