Barnens Bästa Bords barnpatrull, bestående av Anja, 4 år och Agnes, 7 år, provsmakar glatt maten på Restaurang Skäralid. Foto: Christin Andersson

Barnens Bästa Bords barnpatrull, bestående av Anja, 4 år och Agnes, 7 år, provsmakar glatt maten på Restaurang Skäralid. Foto: Christin Andersson

Barnpatrull testade restaurang

Godkända restauranger får märkningen Barnens Bästa Bord

Av
Christin Andersson

SKÄRALID. Barnens Bästa Bord är projektet där barnen själva får arbeta med vad de vill ha för käk på sitt matbord, både hemma och på restaurang. Lokaltidningen var med när en barnpatrull testade Restaurang Skäralid för att se om den är barnvänlig.

Att även barn ska kunna äta och ha trevligt på restaurang borde vara en självklarhet. Den tanken vill Sveriges Bästa Bord stärka genom att testa och märka godkända restauranger med Barnens Bästa Bord.
– Vi anmälde oss som frivilliga, berättar Emma Nordström, mamma till dagens barnpatrull som består av hennes döttrar Agnes, 7 år och Anja, 4 år.
Uppgiften är att enligt kriterier som personalens beteende, mat, meny och servering bestämma om restaurangen kan få märket Barnens Bästa Bord.

Berättar ålder

På Restaurang Skäralid väljer barnen från samma meny som de vuxna, men portioner och servering anpassas efter barnets ålder. Upp till sex år betalar man 10 kronor/år och mellan sju och tolv år gäller halva priset.
För den glada restaurangpersonalen i kassan berättar Agnes och Anja stolt hur gamla de är, för att allt ska bli rätt.
– Jag vill ha laxen, säger Agnes själv och berättar att hon är sju år.
Fyraåriga Anja har lite svårare att bestämma sig, så mamma Emma hjälper till och beställer fläskfilé.
– Jag tycker att det är bra att man betalar efter ålder och inte bara en summa. Det känns väldigt rimligt, säger Emma.

Veta i förväg

Hon tycker också det känns skönt att veta i förväg hur en restaurang tar emot barn.
– Det allra svåraste är om det är krav på att det ska vara väldigt tyst och fint, små barn tar till exempel gärna med handen.
Det bevisar fyraåriga dottern Anja när maten kommer in genom att känna på gelén.
– Den känns rolig, tycker hon.
Maten kom dock snabbt och strax är barnen i full gång med att äta.
– Jag tycker att det ser väldigt festligt ut. Barnmat på restauranger ser ofta lite torftig ut, säger Emma som också gillar att det är mat lagad från grunden och inga halvfabrikat.

Cecilia Jörlevik, som driver Restaurang Skäralid, blir glad över att få veta att restaurangen är godkänd.Foto: Christin Andersson

Cecilia Jörlevik, som driver Restaurang Skäralid, blir glad över att få veta att restaurangen är godkänd.Foto: Christin Andersson

Godkänt betyg

Något minus i kanten blir det för gurkan, som det är svårt att urskilja att det faktiskt är. Men annars blir betyget godkänt.
– Det var gott och det såg trevligt ut på tallriken, säger Agnes.
– Jepp, det är godkänt. Gelén, potatisen och melonen var god, säger lillasyster Anja som har koll på vad hon gillar.
Cecilia Jörlevik, som driver Restaurang Skäralid, blir glad över att få veta att restaurangen är godkänd.
– Jag tycker det är jätteroligt med barn. Här kan de äta samma mat som de vuxna, istället för köttbullar och pommes frites. Det är väl ingen särskild barnmat?

 

Läs mer

Läs mer om Barnens Bästa Bord på www.barnensbastabord.se.

Publicerad 24 August 2012 03:00