Eva-Lotta Steen tycker om att påta i växthuset och vattnar växterna med uppsamlat regnvatten. Foto: Ida Asplund Ådahl.

Eva-Lotta Steen tycker om att påta i växthuset och vattnar växterna med uppsamlat regnvatten. Foto: Ida Asplund Ådahl.

Hon ska leva grönt under ett år

”Det känns både miljö- och ekonomimässigt bra”

Av
Ida Asplund Ådahl

ÅSTORP. Per och Eva-Lotta Steen har aldrig känt sig som några extremister vad gäller miljö. Men nu ska de i hushållet leva klimatsmart under ett år.
– Beslutet kändes ganska så enkelt eftersom vi är lite av naturmänniskor, säger Eva-Lotta Steen.

Eva-Lotta Steen hade sedan tidigare år snappat upp Energirådgivarnas satsning som går ut på att deltagande familjer ska leva klimatsmart under ett helt år. När hon i år läste om det igen drev nyfikenheten på och tillsammans med maken ansökte hon.
– Vi har aldrig varit några miljöaktivister direkt, men källsortering har vi alltid varit noga med, säger Per Steen och berättar att valet att delta i projektet bottnar i både miljömässiga och ekonomiska skäl.
– Ofta går det ju hand i hand. Jag tror vi kan göra vinningar både för miljön och för ekonomin, säger han.

Minskar bränsleförbrukning

Under den första gruppträffen valde familjen själv tre mätbara punkter som de ska förbättra sig i. Med på deras lista finns transport, energi, mat och konsumtion.
– Vi hoppas på att kunna minska vår totala elkostnad med 5 procent. Det kanske kan bli tufft, men det ska bli spännande att se om vi når dit, säger Per Steen som även har bytt fönster och satt in luftvärmepump i huset för att få ned energiförbrukningen.
Men mest spännande tycker han det ska bli att se hur familjen kan minska transportsträckor och bränsleförbrukning.
– När vi har ny bil brukar jag logga första året för att se genomsnittlig förbrukning, så jag har koll på vad bilen drar.

Nyfikna på förändring

Trots att familjen Steen bara befinner sig i starten av projektet känner Per att bränsleåtgången pekar åt rätt håll när Lokaltidningen träffar dem och att förändrad körstil och minskad körning kan ligga bakom.
– Vi är bara inne på första tanken sen vi startade, men magkänslan säger att vi redan har kommit längre på den än normalt.
Familjen berättar att de ser fram emot att se hur miljömedvetenheten ska utvecklas.
– Förr var man ju inte alls lika insatt, det är nog något som har kommit på senare år. Kanske tänker många att det är svårt att förändra något stort med sina egna insatser, säger Eva-Lotta Steen och men menar att en del kanske lever mer miljömedvetet än man tror.
– Så är det nog för oss. Vi samlar upp regnvattnet i en vattentank och vattnar trädgården med det och vi odlar en del grönsaker. Även fast det inte började för miljöns skull, är det faktiskt klimatsmarta saker, säger Eva-Lotta och förklarar att nära och kära ställt sig frågande till tidsåtgången för att projektet.
– Alla är positiva men undrar hur vi ska ha tid till det. Men jag tror inte det tar så mycket tid att leva klimatsmart.

VAD TYCKER DU?
Hur lever du klimatsmart? Tipsa läsarna genom att höra av dig till redaktionen redaktion.astorp@lokaltidningen.se

Eva-Lotta Steen vattnar sedan tidigare trädgården med vatten från en regnvattentank. “Många gånger kanske man gör klimatsmarta val utan att tänka på det”, säger hon. Foto: Ida Asplund Ådahl.

Eva-Lotta Steen vattnar sedan tidigare trädgården med vatten från en regnvattentank. “Många gånger kanske man gör klimatsmarta val utan att tänka på det”, säger hon. Foto: Ida Asplund Ådahl.

Publicerad 16 May 2012 12:00