Familjen Ekelunds klimatsmarta liv har sparat både energi och pengar utan att tumma på deras praktiska bekvämlighet.Foto: Diana Larsson

Familjen Ekelunds klimatsmarta liv har sparat både energi och pengar utan att tumma på deras praktiska bekvämlighet.Foto: Diana Larsson

”Vi har sparat mycket pengar”

Familjen Ekelund rekommenderar fler att medverka i KlimatVardag

Av
Diana Larsson

Diana Larsson

RYA/ÖRKELLJUNGA. Är du naturvän och värnar om ditt klimat? Då är KlimatVardag något för dig.
- Ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något, säger Madelene Ekelund, som deltog i förra omgången.
Nu söker Örkelljunga kommun nya hushåll till projektet och för att ge intresserade en extra hint om vad det innebär berättar familjen Ekelund om sin medverkan.
- Vi är intresserade och tycker att miljön är en viktigt bit. Genom KlimatVardag fick vi bekräftelse på det vi redan gjorde, vi lyssnade på bra föreläsningar och fick många små tips, säger Anders och Madelene Ekelund.

Fortsatt praktiska

Bosatta på Anders släktgård i Rya är möjligheterna att skapa ett klimatsmart liv det optimala.
Undan för undan energieffektiviserar de boningshuset med tilläggsisolering och när ekonomin är i hamn blir det solenergi.
- Vi har sparat mycket pengar genom att leva klimatsmartare samtidigt som vi inte dragit in på de praktiska bekvämligheterna, säger Anders.

Minskade kostnader

Genom Klimatvardag har kostnaderna för resor och energi minskat rejält.
- Vi har vetat om det innan, men inte insett hur mycket pengar det faktiskt handlar om när man räknar ihop vad allt kostar.
Genom ökat medvetande gör familjen aktiva val bland annat har de anpassat sin kost efter årets skafferi.
- Man behöver inte äta tomat och gurka på vintern när det finns gott om svenska rotfrukter. Vi köper alltid svenskt kött och nu har vi börjat med matkasse vilket gör att vi undviker småhandlandet. Behöver vi något extra gynnar vi lanthandeln i Eket.

Klimatsmarta förändringar

De egna hönsen levererar klimatsmarta ägg, Anders tar bussen istället för bilen till arbetet i Helsingborg, uteluncherna har ersatts av medhavd matlåda, standbyläge är ratat och egen vedhantering är en del i familjens klimatsmarta vardag.
Den stora utmaningen är att få med barnen på tåget.
- Alice och Linnea är fem och sju år och det är inte helt lätt att få dem att förstå. De är duktiga på sopsortering, men saker som att släcka lamporna och inte handla onödiga småprylar är svårare.

Anmälan sker till Anders Sturesson: anders.sturesson@smfo.se eller 0435-782 489 snarast.

Fyra snabba...
Packa varorna i medhavd tygkasse istället för butikens plastkassar.
Stäng av elektronikutrustning ordentligt – standbyläget kostar.
Låna elmätare och kolla hur mycket energi elprylarna drar – mobilladdare drar mer än man tror.
Ät svenskt.

Publicerad 12 April 2012 12:00