Klippans nya centralkök invigdes med en rundtur för att visa intresserade hur ett modernt storkök fungerar. Foto: Diana Larsson

Klippans nya centralkök invigdes med en rundtur för att visa intresserade hur ett modernt storkök fungerar. Foto: Diana Larsson

Nya centralköket invigt

Helheten - barn, skola och äldre uppskattas

Av
Diana Larsson

Diana Larsson

KLIPPAN. Anmärkningarna på kommunens olika kök hopade sig och till slut blev de tvungna att vidta åtgärder. Första spadtaget för byggnationen av ett centralkök på Åbyskolan togs i påskveckan.
Nu står den fyra gånger så stora byggnaden klar till en kostnad på omkring 18 miljoner kronor. I onsdags invigdes centralköket med tal av kommunalråd Bengt Svensson liksom kostchef Anita Broddesson.
- Vi har haft mycket problem under många år. Det är 15-20 år sedan Åbyhem och Snyggatorpsskolans tillagningskök samt Åbyskolans mottagningskök renoverats, säger Anita.

Ökas successivt
Lösningen att lägga ner Åbyhems kök, att göra Snyggatorpsskolan till ett mottagningskök och skapa ett centralkök på Åbyskolan har varit den bästa. Med målet att tillaga 1 200-1 300 portioner på vardagarna ökas verksamheten på centralköket successivt. Åbyhems kök är nerlagt, medan förändringarna för Snyggatorpsskolan sker under hösten.

Lättare arbete
Monica Nilsson är kökschef och berättar att hon trivs fantastiskt bra i det nya köket.
- Här är rent och fräscht och vi slipper trängseln och den dåliga arbetsmiljön på Åbyhem.
Monica uppskattar den moderna utrustning som underlättar deras arbete.
- Den självdiskande grytan liksom värmebänken där vi packar portionsmat är bra. Nu behöver vi inte stå över vattenånga när vi packar eftersom det är värme både i bänken och i lamporna ovanför.

Anmäler till polisen
Klagomål på trängseln vid lastbryggan har tagits på allvar och muren är flyttad liksom ytterligare åtgärder ska göras inom kort.
- Vi har även problem med bilisters totala nonchalans mot parkeringsförbudet vid lastbryggan. Under helgerna när det är aktiviteter i idrottshallen är det omöjligt för mattransporterna att komma till och från köket. Vi kommer att bli tvungna att polisanmäla överträdelser för att få respekt för parkeringsförbudet. Vi måste kunna hålla tiderna så att våra äldre får sin mat i tid.

Publicerad 08 November 2011 03:00