Anton och Marta Fjällström har tillsammans renoverat upp en 1800-talsgård i Sjunkamossa. Nu har Örkelljunga kommun uppmärksammat deras gedigna arbete med Kulturmiljöpriset. Foto: Diana Larsson

Anton och Marta Fjällström har tillsammans renoverat upp en 1800-talsgård i Sjunkamossa. Nu har Örkelljunga kommun uppmärksammat deras gedigna arbete med Kulturmiljöpriset. Foto: Diana Larsson

”Vi såg charmen i rucklet”

Marta och Anton Fjällström prisas för renoveringen av deras 1800-talsgård

Av
Diana Larsson

Diana Larsson

SJUNKAMOSSA. Den obebodda 1800-talsgården hade stått öde i många år när Marta och Anton Fjällström förvärvade den. Under ett par års tid har de omsorgsfullt renoverat boningshuset med känsla för gårdens historiska värden. Nu har de tilldelats Örkelljunga kommuns Kulturmiljöpris.
- Vi hade kikat på gården flera gånger och önskat att vi kunde köpa den, förklarar Marta, som är uppvuxen i Sjunkamossa.

Oläglig försäljning
När gården lades ut till försäljning 2007 passade det inte alls i tiden då de båda studerade i Uppsala. Huset fick stå tills för två år sedan när de flyttade ner till lägenhet i Örkelljunga och påbörjade renoveringen.
- Många tyckte det var ett ruckel och att vi skulle riva skiten, men allt det gamla var orört och vi behövde inte återskapa något. Vi såg charmen i att restaurera och plocka fram det gamla.

Bevarat bakugn
Planlösningen är original bortsett från skafferiet vars ena vägg togs ner för att göra plats åt ett modernt kök och samtidigt bevara det gamla köket med vedeldad spis och bakugn. De knirrande golvplankorna är en del av charmen liksom 1700-tals dörrarna och resterna av den gamla elledningen.
- Vi har gjort renoveringen så ekologisk som möjligt där vi återanvänt brädor, köpt begagnat material, renoverat de gamla fönstren...

Inrett i tidstypisk stil
Plast är bannlyst från hemmet som inretts med loppis- och auktionsfynd. I ett av rummen visar de stolt upp ett gammalt skåp som mest troligt tillverkats på gården i slutet av 1800-talet och som bevarats.
Under renoveringen har de haft rådgivande hjälp av två snickare med byggnadsvård som specialitet.
Renoveringen har varit påfrestande, men med inflyttning i januari, känner makarna Fjällström att de gått stärkta ur det.

Arbetet fortsätter
När höstens mörker blir allt mer påtagligt passar de på att njuta av sitt verk samtidigt som de funderar på att stenlägga gårdsplanen till våren och den kommande renoveringen av ovanvåningen. För en inblick i deras hem och de små, men värdefulla inredningsdetaljerna besök www.sjunkamossa.se.

Hemmet går i gammal stil, men känns ändå nytt och fräscht. Här ses dörrbeslaget som tros vara från 1700-talet liksom gamla skafferidörren som döljer frysskåpet. Foto: Diana Larsson

Hemmet går i gammal stil, men känns ändå nytt och fräscht. Här ses dörrbeslaget som tros vara från 1700-talet liksom gamla skafferidörren som döljer frysskåpet. Foto: Diana Larsson

Skåpet i hallen med lite sparade tapetrester har fått vara kvar som en del av inredningen. Foto: Diana Larsson

Skåpet i hallen med lite sparade tapetrester har fått vara kvar som en del av inredningen. Foto: Diana Larsson

De forna elledningarna har sparats i gamla köket för att vittna om hur det en gång sett ut. I köket finns nytillverkad och jordad elledning i liknande stil. Foto: Diana Larsson

De forna elledningarna har sparats i gamla köket för att vittna om hur det en gång sett ut. I köket finns nytillverkad och jordad elledning i liknande stil. Foto: Diana Larsson

Det gamla köket är bevarat och Anton har renoverat bakugnen inuti. När de får tid över ska de prova att baka i den. Foto: Diana Larsson

Det gamla köket är bevarat och Anton har renoverat bakugnen inuti. När de får tid över ska de prova att baka i den. Foto: Diana Larsson

Badrummet är en härlig kombination av nytt och gammalt. Foto: Diana Larsson

Badrummet är en härlig kombination av nytt och gammalt. Foto: Diana Larsson

Publicerad 12 October 2011 03:00