”Jag är en riktig pysselnörd”

Ann Göransson älskar att greja med händerna

Av
Diana Larsson

Diana Larsson

NYFIKEN. I förra Lokaltidningen kunde ni läsa om Thomas Andersson som skickade tråden vidare till Ann Göransson med frågan: ?Var hämtar du kraften till att vara så kreativ??
– Just att fixa och dona är det som ger mig kraft. Att arbeta med mina händer och prova på nya saker är för mig en bra avkoppling till en fulltecknad vecka. Så när jag väl är ledig ser jag till att få utlopp för detta.
Efter att ha spenderat sin barndom i Åstorp flyttade Ann Göransson till Kvidinge 1979 när hon träffade Kenny.
– Efter ett par år i lägenhet skaffade vi huset. När vi var och tittade på det var jag inte så imponerad av huset, men den stora och lummiga trädgården föll jag för direkt.
När Lina föddes 1984 jobbade Ann på Stenqvists och när Johan kom fyra år senare var det dags att byta jobb.
– I samma veva blev blomsterbutiken i Kvidinge till salu. Jag och min vän Elisabeth tog över den.

Beredskapsarbete
De drev butiken i fyra år innan den såldes, därefter plockade Ann purjolök i ett halvår och sedan blev det beredskapsarbete på Kvidinge skola.
– Jag var lärarassistent under ett halvår och jag trivdes fantastiskt bra i skolans värld.
När jobbet som lärarassistent var över blev Ann städare på kommunens skolor.
– Jag stannade ett år och sedan började jag läsa. Jag hade varit sugen på det sedan vi sålde affären, men ungarna var små och det passade sig inte att lägga tid och pengar på att studera.

Började studera
Ann sökte och kom till sin förvåning in på naturteknisk på Komvux och sedan på lärarhögskolan.
– Jag hade fördel av att vara lite äldre och ha egna barn att relatera till när vi diskuterade. Verkligheten är inte alltid som det står i böckerna.
Julen 2000 var Ann klar med sina studier och började arbeta som matte och naturvetenskapslärare på Krika Bygdeskola.
– Det är roligt och det blir många goa skratt. Jag gillar skolans små barngrupper och närheten till barn, föräldrar och ledningen.

Livets efterrätt
Ann Göransson är nyfiken, har många idéer och vill prova nya saker. Trädgården är hennes skötebarn och hon snappar upp ny kunskap när hon får möjlighet.
– Jag gillar gamla grejor och med mina nya idéer har jag säkert roat många med mina grytor ute i trädgården.
Att använda händerna är viktigt för Ann som är medlem i en pysselklubb.
– Jag är en riktig pysselnörd, just nu för jag över tryckta bilder på målade ytor och jag har lånat en bok på biblioteket om att sticka dockkläder. Det passar ju bra till Milia.
Ann och Kenny sitter barnvakt till Milia när Lina jobbar kväll och helg.
– Det är jättekul, hon älskar att bygga med lego och hon har precis hittat till mitt pysselrum där hon sitter och pelar med knappar. Jag gör vad jag kan för att hon också ska tycka om att pyssla. Innan jag blev mormor förstod jag inte vad alla pratade om, men nu vet jag vad livets efterrätt är.

Namn: Ann Gunvor Monika Göransson.

Ålder: 50. Bor: Kvidinge. Familj: Maken Kenny, barnen Lina 25 och Johan 21 och barnbarnet Milia 2. Skulle vilja träffa: Ulla Molin för att prata trädgård och trädgårdsplanering. Det bästa med Kvidinge: Här är lugnt och skönt. Då skrattar jag: Med Milia och barnen i skolan. Det här visste ni inte om mig: Jag är en jäkel på att gjuta i cement. Vad är det första du gör när du kommer hem från jobb: Tar in posten. Vad gör du om du vinner tio miljoner: Reser, bygger till växthuset och ser till så att barnen får sitt. Vad skulle du ta med dig till en öde ö: Tändstickor.

Publicerad 17 February 2010 03:00

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag