Hur ska Perstorp bli attraktivt för filmbolagen? Jim Nilsson jobbar med att finna lösningen. Foto: Privat
Hur ska Perstorp bli attraktivt för filmbolagen? Jim Nilsson jobbar med att finna lösningen. Foto: Privat
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Base Camp Skåne ska locka filmbolagen till Perstorp


Hallå Där Jim Nilsson som vill lyfta Perstorp som plats för filmskapande.

Jordbruksverket har beviljat Leader Lag Perstorp/Hässleholm stöd till projektet Base Camp Skåne. Hur går ni vidare?

- Först ut är en förstudie och planering där vi ska ut och prata med alla som har intresse för film. Det kan vara allt från filmarbetare och maskinuthyrare till cateringfirmor och hotell. Vi vill höja kompetensen om hur det fungerar i filmbranschen så att mindre företag förstår att den lilla extra servicen kan löna sig i längden. Fas ett avslutas innan nyår och då ska handlingsplanen vara klar. Jag tänker mig ett större projekt där man använder resurser som redan finns med slutmålet att få ett levande filmliv utan att det pumpas in pengar utifrån.

I vad bottnar ditt engagemang för att sätta Perstorp på filmkartan?

- Jag är från trakten så Perstorp ligger helt naturligt mig extra varmt om hjärtat. Jag är riktigt taggad att väcka den lokala entusiasmen och se vilka idéer som poppar upp – alla idéer är välkomna. I Perstorp finns inom väldigt korta avstånd allt från skabbiga industrikåkar till skogar med myllrande fågelliv. Det är en fördel att här inte är belamrat med folk jämt och att folk här tycker det är kul när det händer något.

På vilket sätt ska projektet sätta avtryck i filmsverige?

- Vi ligger bra till som port mot resten av Sverige. Jag tror att modellen är unik. Det blir ingen stor stödberoende koloss utan består av små självfungerande enheter med en stark samlad kompetens. Jag har stora drömmar och visioner och jag siktar högt.

Hur väljs den perfekta inspelningsplatsen?

- Det är en balansgång. Förenklat så ska det vara så nära regissörens konstnärliga vision som möjligt. Samtidigt ska det gå snabbt, smidigt och vara enkelt att hålla kostnaderna nere. Film är både konst och business på samma gång.

Kan du nämna några platser som är som gjorda för film?

- Dammarna vid Gustafsborg är verkligen outnyttjade guldkorn. Och så har vi torget som är ganska retro och passar sjukt bra i en 70-talsfilm. Perstorparna är i sig en outnyttjad statistresurs jämfört med till exempel Ystadborna i Wallanderfilmerna.

Fotnot. Lördagen den 16/9 arrangeras ett öppet seminarium om filmproduktion och näringsliv på Norra Station i Hässleholm. Temat är ”Hur kan vi attrahera fler filmbolag att spela in film i vårt område?”. Intresseanmälan och frågor: info@dogoproductions.se

Base Camp Skåne…

… ska specificera behoven och skapa förslag till utformning av en nod i nordöstra Skåne med samlad kompetens och kännedom om området för att assistera gästande filmteam.

… ska framhäva områdets möjligheter och göra det mer attraktivt.

… har som huvudsyfte att locka större produktioner utifrån och erbjuda kvalificerade tjänster på plats.


Publicerad: 11. september 2017 07:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Söderåsen

Startsidan just nu
Missa inte
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa