Jägaren döms till ett års fängelse.

Jägaren döms till ett års fängelse. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Olle, 76, sköts under joggingturen – jägare frikänns från mordförsök

Åklagaren yrkade på mordförsök

KLIPPAN. Olle Rosdahl, 76, sköts under en joggingtur. En 48-årig norrman åtalades för mordförsök. Men han döms i stället för grovt vållande till kroppsskada och grovt jaktbrott. Straffet blir ett års fängelse och skadestånd.

Den var den 29 november som Olle Rosdahl tog en tidig joggingtur i Ljungbyhed i Klippans kommun. Plötsligt blev han beskjuten.

– Jag föll ner på knä och slog i knäskålarna rejält och gallskrek, berättade Olle Rosdahl för Lokaltidningen sex veckor efter händelsen.

Den nu dömde jägaren avvek från platsen men kunde gripas av polisen efter några timmar. Han har hela tiden nekat till att han haft något uppsåt att döda eller skada en annan människa. I stället trodde han att det var ett rådjur som han fick syn på i sitt kikarsikte.

Åklagaren menar att jägaren borde ha förstått att det inte var ett djur och påpekar att mannen valde att fly från platsen efter skotten. Men Helsingborgs tingsrätt tycker inte att bevsiningen räcker till för att döma mannen för mordförsök eller synnerligen grov misshandel.

– Det har inte varit ställt bortom rimligt tvivel att jägaren har haft uppsåt till att det var en människa han sköt mot. Då kan han inte dömas för uppsåtligt brott säger rättens ordförande Sofia Tollgerdt i ett pressmeddelande.

Ögonblicket då Olle Rosdahl blir skjuten har sparats ner från jägarens digitala kikarsikte och har varit huvudbevis under rättegången. Polisen har även säkrat nedsparade bilder från kikarsiktet där det klart och tydligt framgår att jägaren siktar på andra människor.

– Vi som ser filmen i efterhand vet om att det är en människa. Då finns det enligt forskningen en stor risk att vi överskattar vår förmåga att upptäcka det i skottögonblicket, säger Sofia Tollgerdt.

Att jägaren gömde sig efter händelsen ändrar inte rättens bedömning.

Enligt tingsrätten har jägaren varit grovt oaktsam när han avlossade skottet. Han döms därför för grovt vållande till kroppsskada. Mannen döms även för sex fall av grovt jaktbrott. Utöver ett års fängelse ska 48-åringen även betala drygt 38 000 kronor i skadestånd till Olle Rosdahl.

Bild från jägarens kikarsikte som polisen hittade nedsparad i mannens mobiltelefon.

Bild från jägarens kikarsikte som polisen hittade nedsparad i mannens mobiltelefon. Foto: Polisen

Publicerad 18 April 2019 00:00