Kulturen i Skåne får i år mindre pengar när regionen måste göra besparingar.

Kulturen i Skåne får i år mindre pengar när regionen måste göra besparingar. "Vi står inför svåra utmaningar", säger kulturnämndens ordförande Magnus Lunderquist (KD). "Alliansen drar undan mattan för det skånska kulturlivet", menar oppositionen. Foto: Mostphotos, Pressbild

Besparingar på skånsk kultur: "Vi står inför svåra utmaningar"

Nedskärningar på omkring 20 miljoner kronor i år

SKÅNE.

Det skånska kulturlivet får omkring 20 miljoner kronor mindre stöd i år. Det står fast efter att kulturnämnden klubbat igenom en åtstramad budget. En regionsatsning på vården prioriteras.

Av
Andreas Holm

– Primärvården får större resurser i år. Det finns ett stort behov att stärka den skånska vården och därför tvingas andra verksamheter dra ner sin budget. Jag förstår reaktionerna från kulturlivet men vi måste tyvärr se helheten som politiker, om vad som just nu är bäst för Skåne, säger Magnus Lunderquist (KD), ordförande i kulturnämnden.

När regionstyret valde att sänka stödet till kulturen svarade statens kulturråd genom att minska statsbidraget med två miljoner kronor.

– Vår utgångspunkt är att när en region sänker sin finansiering så sänker vi, förklarade nyligen kulturrådets generaldirektör Staffan Forssell, i ett pressutskick.

Totalt rör det sig om 19,1 miljoner kronor i besparingar och en budget på totalt 501,4 miljoner kronor.

– Det kommer så klart påverka. Vi fryser verksamhetsbidraget till olika grupper och föreningar i samma nivå som 2018 och kompenserar därför inte för några ökade kostnader i år. Även en del av utvecklingsbidraget till nya projekt och särskilda insatser mot exempelvis film och serier sparas.

Finns det inte risker med att sänka stödet?

– Tyvärr kan det betyda mindre personal och att planerade produktioner tvingas lägga ner. Vi står inför svåra utmaningar när kostnaderna är högre än intäkterna och vi måste genomföra en ekonomisk besparing.

Magnus Lunderquist berättar att kulturnämnden nu kommer att starta en översyn av bidragsstrukturerna till kulturlivet i Skåne när man måste rätta mun efter matsäck. Fokus är att barn och unga, nytänkande och mångfald ska gynnas.

– Frågan vi bör ställa oss är om vi gör rätt idag. De historiskt största kulturdelarna har varit scenkonst och musik när det gäller andelen bidrag. Nu växer nya kulturer fram som exempelvis spelindustrin. Hur ska vi möta det? Kultur ska ju vara tillgängligt för alla. Därför behöver vi i år få tid att göra en reflektion över hur stödet ska utformas.

Merparten av årets drygt 500 miljoner kronor fördelas som verksamhetsbidrag till cirka 80 verksamheter runt om i Skåne, där teater, dans och musik för störst del på 228 miljoner. Minsta området är nationella minoriteter som får 200 000 kronor.

Nedskärningarna har mött kritik från oppositionen i regionen. Miljöpartiets Ida Nilsson, ersättare i kulturnämnden, menar att det slår hårt mot det skånska kulturlivet.

– Alliansen drar undan mattan för det skånska kulturlivet. Det här är verksamheter som det tagit år att bygga upp och som sätter Skåne på kartan, men som nu tvingas till kraftiga nedskärningar. Det fria kulturlivet är en kraft i samhället att värna, säger hon i ett pressmeddelande.

Publicerad 17 February 2019 06:00