Totalt investeras 141 miljoner för att öka tillgängligheten i den skånska vården. Ett system införs så att de sjukhus som kan förkorta sina väntetidar kommer belönas med extra pengar ur potten.

Totalt investeras 141 miljoner för att öka tillgängligheten i den skånska vården. Ett system införs så att de sjukhus som kan förkorta sina väntetidar kommer belönas med extra pengar ur potten. Foto: Mostphotos.com

141 miljoner avsätts för att korta skånska vårdköer

Särskild satsning riktas till Hässleholms sjukhus

SKÅNE. 90 dagar. Längre än så ska inte patienter behöva vänta på vård. Det menar styrande regionpolitiker som nu klubbat igenom en satsning för att korta vårdköerna.

Av
Andreas Holm

– Köerna har växt de senaste fyra åren. Det vill vi i allianspartierna nu ändra på. Vi vet idag att sjukhusen i Malmö och Lund har en hög belastning och kommer se över hur de mindre komplicerade operationerna kan flyttas till andra sjukhus, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Totalt investeras 141 miljoner för att öka tillgängligheten i den skånska vården. Ett belöningssystem införs så att de sjukhus som kan förkorta sina väntetidar kommer belönas med extra pengar ur potten.

Målet är att patienter inte ska begöva vänta mer än 90 dagar, cirka tre månader, för ett första besök till vården, eller vänta på operation eller vårdåtgärd.

– Det är en morot till sjukhusen. De som lyckas få bukt med och kan korta vårdköerna belönas med extra resurser, säger Gilbert Tribo.

Förutom en satsning mot kortare vårdköer satsas även 4,5 miljoner kronor på ett regionellt operationsteam för kirurgisk verksamhet och två miljoner kronor för att finanseria ett så kallat smärtteam vid Hässleholms sjukhus.

– Hässleholm har idag långa köer till smärtrehabiliteringen och den är kraftigt underbyggd. Därför gör vi denna satsning för att ge ett bättre liv för patienterna, säger Gilbert Tribo.

Publicerad 17 February 2019 06:30