Blommor och choklad är det vanligaste vi ger bort på Alla hjärtans dag.

Blommor och choklad är det vanligaste vi ger bort på Alla hjärtans dag. Foto: Mostphotos.com

Så mycket spenderar vi på Alla hjärtans dag

Vinnaren är dagligvaruhandeln

UNDERSÖKNING. Hur mycket presenter köper vi svenskar inför Alla hjärtans dag? Ja, även om högtiden inte är viktig för handlare överlag så spenderar vi en kvarts miljard på att köpa presenter inför denna kärlekens dag. Och vinnaren är dagligvaruhandeln.

Av
Ida Eriksson

Varje år släpper Svensk handel en rapport inför Alla hjärtans dag om högtidens betydelse för handeln. Årets undersökning visar att allt fler dagligvaruhandlare ser Alla hjärtans dag som en viktig högtid för försäljningen. 46 procent av dagligvaruhandlarna anser det, en ökning med åtta procentenheter från ifjol.

Men på det stora hela är denna kärleksdag inte särskilt viktig för handeln.

– Inom e-handeln är det färre som tycker att dagen är viktig och sett till alla handlare vi frågat är det endast 19 procent som tycker det, en minskning från förra året då siffran låg på 20 procent, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk handel.

Hur mycket ökar omsättningen då?

– Ja, i vår undersökning frågar vi folk om de tänkt köpa något inför Alla hjärtans dag och hur mycket de tänkt lägga på presenten. Och det är vanligast att man lägger 100-150 kronor. Så då kan man, som räkneexempel, säga att Alla hjärtans dag-presenter omsätter en kvarts miljard.

Hur mycket är det om man jämför med till exempel mors- och fars dag?

– Det är mer än fars dag, men lite mindre än mors dag.

Publicerad 14 February 2019 08:49