Trots tända ljus, mysiga middagar och röda rosor blir få barn till under alla hjärtans dag. Det visar en ny studie.

Trots tända ljus, mysiga middagar och röda rosor blir få barn till under alla hjärtans dag. Det visar en ny studie. Foto: Mostphotos.com

Kärleksmys på Alla hjärtans dag ger inte fler barn

Forskare: "Har ingen positiv effekt på födelsetalen"

SVERIGE.

Den 14 februari, alla hjärtans dag, är för de flesta en dag i kärlekens tecken. Men trots tända ljus, mysiga middagar och röda rosor blir få barn till under dagen. Nio månader efter dagen föds det lägst antal bebiser i landet. Det visar en ny studie från Stockholms universitet.

Av
Andreas Holm

– Eftersom Alla hjärtans dag också är ett nytt fenomen i Sverige, och begränsat till en enda dag, har den absolut ingen positiv effekt på födelsetalen i landet, säger Gunnar Andersson, professor i demografri och en av författarna till studien, i ett pressmeddelande.

Under stora delar av 1900-talet slog barnafödseln i taket nio månader efter sommarsemestrar och julledighet. Ett mönster som har förändrats efter hand att preventivmedel och abort blivit mer tillgängligt.

– Färre och färre barn föds i slutet av året. Det innebär att november - nio månader efter Alla hjärtans dag - infaller under den tid på året då lägst andel barn föds. Det beror troligtvis på att föräldrar planerar att undvika att få sina barn i slutet av året - ett mönster som kan ses även i andra länder, säger Gunnar Andersson.

Tidigare studier har visat att barnen får sämre förutsättningar i skolan om de föds i slutet på året.

– Vi tror att det låga antalet födslar i slutet av året beror på att föräldrar vill undvika att ge sina barn en ofördelaktig start i skolan, säger Johan Dahlberg, forskare och första författare till studien.

Publicerad 14 February 2019 08:50