Var femte kommun i landet får höjd skatt nästa år visar en kartläggning från Skattebetalarna. Staffanstorp hör till de fyra kommuner där skatten höjs som mest. Obs, bilden är ett montage.

Var femte kommun i landet får höjd skatt nästa år visar en kartläggning från Skattebetalarna. Staffanstorp hör till de fyra kommuner där skatten höjs som mest. Obs, bilden är ett montage. Foto: Andreas Holm/Arkiv, Mostphotos.com

Höjda skatter att vänta i var femte kommun

Staffanstorp och Ängelholm bland de som höjer mest i hela landet

SKÅNE. Flera kommuner väljer att höja skatten nästa år. Invånarna i 58 kommuner, var femte, får betala mer, bland annat i Staffanstorp, där skatten höjs med 40 öre, nästan en procentenhet. Det visar en granskning som gjorts av Skattebetalarnas förening.

Av
Andreas Holm

– En tuff ekonomisk situation väntar på flera håll. Det handlar om beslut svåra beslut om besparingar. Därför är det ännu viktigare att kommunerna jobbar med effektivisering och att göra rätt prioriteringar, säger Skattebetalarnas chefekonom Sofia Linder, i ett pressmeddelande.

Förutom i Staffanstorp sker störst skattehöjning i Mullsjö, Vetlanda och Jönköping medan kommuner som Österåker i Stockholms län för elfte gången sedan 2004 sänker skatten. Där betalar invånarna 17,10 kronor i skatt per intjänad hundralapp – vilket kan jämföras med 19,54 i Staffanstorp (30,72 kronor inklusive höjda landstingsskatten) från och med 1 januari nästa år.

I Skåne kommer även regionskatten att höjas nästa år från 10,69 kronor till 11,18 kronor vilket i en kommun som Staffanstorp ger en skatteökning på 89 öre mer i skatt per intjänad hundralapp. Bland andra kommuner som Ängelholm höjer kommunalskatten med 25 öre nästa år.

– Att så många kommuner nu höjer skatten visar på vikten av att kommunerna fokuserar på sitt kärnuppdrag: skola, äldreomsorg och lokal infrastruktur. Tveksamma prestigeprojekt som kostar invånarna stora summor måste skäras bort. Kommuninvånarna måste kunna räkna med att få ut mesta möjliga välfärd av varje skattekrona innan de tvingas betala fler, säger Sofia Linder.

Sofia Linder, chefekonom på Skattebetalarna.

Sofia Linder, chefekonom på Skattebetalarna. Foto: Pressbild

FAKTA

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden föreningen. I deras kartläggning har 166 kommuner och 14 landsting i hela landet fått besvara en enkät om beslut eller förslag om skattesats 2019.

Två skånska kommuner tillhör topp fem av de som höjer skatten mest, inräknat en ökad landstingsskatt om 49 öre.

Staffanstorpsborna får betala cirka 0,89 procentenheter mer och invånarna i Ängelholm totalt 0,75 procentenheter från och med nästa år.

Publicerad 16 December 2018 06:00