Fimpröstare ska nu minska nedskräpning.

Fimpröstare ska nu minska nedskräpning. Foto: Mostphotos/Emma Warringer

Fimpröstare ska lösa problematik med nedskräpning

Sätts upp utanför två gymnasieskolor

KLIPPAN.

Det skärpas ned med fimpar kring Klippans gymnasieskolor. Nu har man beslutat att sätta upp fimpröstare för att komma till rätta med problematiken.

Frågan om fimpröstare har väckts tidigare, men vid senaste sammanträdet som tekniska utskottet höll beslutades det att fyra så kallade fimpröstare ska sättas upp – två vid Åbyskolan och två vid Tegelbruksskolan. Att besvara en fråga ställd på röstaren, ska den som fimpar kunna välja två svarsalternativ och därigenom hamnar cigarettfimparna i rösten i stället för eventuellt på marken.

– Jag såg sådana när jag var i Lund en gång. Där fick man besvara vilken glass man tyckte var godast – lakrits eller vanilj, som exempel. Men dessa frågor kan utvecklas till både stora och små och kan kanske komma att få lokal prägel med frågor som rör musik- eller föreningslivet i Klippan, säger Kerstin Persson, kommunstyrelsens ordförande (S) som även är ordförande i tekniska utskottet.

Problematiken med nedskräpning av fimpar anser hon är stor.

– Vissa platser är särskilt utsatta, bland annat kring skolorna. Och det krävs mycket resurser från gata/park att hålla rent där. Sedan ser det ju otrevligt ut och filtren i cigaretterna är ju av plast, vilket inte är bra för naturen.

Det finns ingen risk att elever röker mer när sådana här fimpröstare sätts upp?

– En del kanske tänker det, men jag tror inte att fler kommer att röka för det, precis som att jag inte tror att fler kommer att slyta röka om det finns fler papperskorgar och askkoppar. Anledningarna till att man börjar röka är nog fler än så.

Fimpröstarna kommer att sättas upp så snart det är möjligt.

– Men först måste tekniska kontoret undersöka om det finns färdiga att köpa eller om de måste specialtillverkas, säger Kerstin Persson.

Publicerad 14 December 2018 13:20