Den nya blocköverskridande konstellationen av M,C och S leds av Hans Bertil Sinclair (M).

Den nya blocköverskridande konstellationen av M,C och S leds av Hans Bertil Sinclair (M). Foto. Mostphotos/Mikael Öhrn

Blocköverskridande budget klubbades

"Vi går mot ekonomiskt mörkare tider"

KLIPPAN. Kommunens nya styrande koalition klarade galant av det första och kanske största hindret. Budgeten för nästa år är nu klubbad.

Av
Jon W Loman

Många kliar sig nog fortfarande i huvudet efter höstens valresultat. Det är inte bara på riksnivå som politiker och väljare tvingats vänja sig vid nya, tillsynes oortodoxa, samarbeten. Klippans kommun är inget undantag och den nya konstellationen mellan M, C och S kan ur ett historiskt perspektiv verka märklig.

Historiska motsättningar till trots så kunde partierna enas och Kommunfullmäktige kunde på tisdagskvällen klubba en ny budget utan större dramatik.

– Det var inga överraskningar och vi var i princip eniga, säger Kommunstyrelsens nya ordförande Hans Bertil Sinclair (M).

Tisdagens Kommunfullmäktige var det första riktiga mötet med det ny presidiet efter höstens val. Ett val där Socialdemokraterna backade från femton till tio mandat och fått lov att skapa en ny koalition ledd av Moderaterna.

– Socialdemokraterna har hanterat sitt tapp väldigt ödmjukt, då vi i Moderaterna fått ordförandeposten både i Kommunstyrelsen och i Socialnämnden. Vi är ju egentligen ense om 90 procent, så det här samarbetet är det bästa för kommunen, säger Hans Bertil Sinclair.

Budgeten beskriver han kort och gott som "stram".

– Det finns inte plats för utsvävningar då vi går mot ekonomiskt mörkare tider. Det är den förra majoritetens budgetförslag som gått igenom, samma som vi klubbade i juni. Jag satt själv med som oppositionsråd när den togs fram och vi står helt bakom den, säger Hans Bertil Sinclair.

På frågan om budgeten känns som en kompromiss väljer Hans Bertil Sinclair att svara med att Moderaterna kommer att föreslå ett genomgripande effektiviseringsprogram i vårens kommande kompletteringsbudget.

– Som med alla företag finns det effektiviseringar att göra, inte minst inom digitalisering finns det potential att spara miljonbelopp. Ett gott exempel är att man i hemtjänsten idag har elektroniska lås, istället för att personalen ska köra kors och tvärs för att hämta och lämna nycklar, säger Hans Bertil Sinclair.

Publicerad 28 November 2018 11:20