Tre stora sjukvårdsnämnder, där bland annat Sus Malmö-Lund utgjort en, föreslås nu av allianspartierna i Skåne bli åtta.

Tre stora sjukvårdsnämnder, där bland annat Sus Malmö-Lund utgjort en, föreslås nu av allianspartierna i Skåne bli åtta. Foto: Mostphotos.com

Alliansen omorganiserar den skånska vården

"Ska göra klivet från vårdpersonal till politiker kortare"

SKÅNE. Tre stora sjukvårdsförvaltningar blir åtta vid årsskiftet. Nu ska alla skånska sjukhus få en varsin nämnd. Ett vallöfte som Alliansen nu vill genomföra.

Av
Andreas Holm

– Vi ska göra en omfattande satsning på vården och göra klivet från vårdpersonal till politiker kortare. Vi ska lyssna och ta till oss av deras kunskaper och inte ta förhastade beslut. Vi måste få människor att stanna kvar inom skånska vården, sa Liberalernas gruppledare Gilbert Tribo till Lokaltidningen strax efter valet.

Nästa år tas de tre vårdbenen Sus, Sund och Kryh bort och istället får varje sjukhus ett eget styre. Tanken är att vårdpersonalen ska få närmare till sin chef och på så sätt stärka relationerna i det dagliga arbetet.

2014 genomfördes en omorganisation där sjukhusen samlades i tre större geografiska block, Sus (Malmö-Lund), Sund (nordvästra Skåne inklusive Trelleborg) och Kryh (östra och nordöstra Skåne). Nu splittras det när alla sjukhus blir sin egen med varsin styrelse samtidigt som psykiatrin och primärvården för en egen politisk nämnd. Det föreslås bli sex ordinarie ledamöter och sex ersättare i varje nämnd.

– Vi är positiva till en plattare organisation och närvarande chefer. Det här kan vara bra för både patienterna och arbetsmiljön, säger Läkarförbundet Skånes styrelseledamot Erik Dahlman, till HD/Sydsvenskan.

Regionstyrelsen före detta ordförande, Henrik Fritzon (S), var en av dem som formellt fick ta beslut om omorganisationen för fyra år sedan, efter beslut av tidigare regiondirektören Jonas Rastad 2013. När allianspartierna i Skåne nyligen föreslog att dela upp sjukhusen röstade Fritzon inte emot förslaget, men är orolig för hur det kommer att bli.

– Vi är inte helt förtjusta i den organisationsmodellen. Risken är att sjukhusen isolerar sig som enskilda öar och inte samarbetar så mycket som de verkligen behöver göra, säger Fritzon till HD/Sydsvenskan.

Beslut fattas i regionfullmäktige den 27 november och styrelsernas exakta ansvarsområden klubbas igenom senare i december.

Publicerad 16 November 2018 13:00