Tromben drog över huset och in i trädgården.

Tromben drog över huset och in i trädgården. "Det tog inte mer än 10-15 sekunder så var allt över", säger Eva Seth. Foto: Privat

Tromb drog över familjens hus: "Det var en skräck jag aldrig upplevt förut"

Eva fick kasta sig in i bilen för att ta skydd

BILLESHOLM.

Paret Seth skulle sätta sig i bilen för att åka i väg när en tromb drog fram med full kraft. Eva Seth fick kasta sig in i bilen för skydd, men tromben tog fatt i bilen innan den skapade oreda på både hus och i trädgård.
– Jag blev otroligt rädd, säger Eva Seth.

Eva Seth och hennes make var bortbjudna på fredagseftermiddagen och var just på väg att låsa ytterdörren och sätta sig i bilen när de såg en tromb ute på ett fält. Rekordsnabbt hade den dragit fram till huset.

– Min man som höll på att låsa slängde sig in i huset och jag fick kasta mig in i bilen. Tromben tog fatt i bilen och skakade om den ordentligt så den flyttade på sig. Det var en skräck jag inte har upplevt förut, säger Eva Seth.

Tromben for upp på hustaket och slet loss ett hundratal takpannor som yrde omkring. Den fortsatte ner i trädgården och välte blomkrukor, kastade omkring utemöbler och piskade upp jord på fasaden.

– Det dånade något fruktansvärt. Det lät som att det var en helikopter i trädgården.

Eva Seth beskriver att det hela var över på 10-15 sekunder.

– Vi var helt chockade och förstod knappt vad som hade hänt, säger hon över telefon fyra dagar efter händelsen.

Då är hon fortfarande i färd med att städa upp i trädgården och håller på att rengöra husets fasad som tromben rappade med jord.

– Jag är bara tacksam att vi klarade oss. Hade vi inte hunnit ta skydd hade man kanske fått en tegelpanna i huvudet och då hade vi nog inte stått här, säger hon.

Enligt SMHI är tromber vanligast under sensommaren. Men de kan även förekomma under hösten, skriver Helsingborgs Dagblad som var först med att rapportera om tromben.

– Anledningarna kan vara varmt vatten vid kusterna eller stora vertikala molnbildningar. Vid åskväder kan det bildas starka byvindar som påminner om en tromb. Oftast är de väldigt lokala, säger Marcus Sjöstedt, jourhavande meterolog till HD.

Publicerad 30 October 2018 14:57