Kalla dagar ökar risken för hjärtinfarkt. Det har David Erlinge (t.v), överläkare i kardiologi på Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet och Moman A. Mohammad (t.h), läkare på Skånes universitetssjukhus och doktorand vid Lunds universitet kommit fram till i en ny studie.

Kalla dagar ökar risken för hjärtinfarkt. Det har David Erlinge (t.v), överläkare i kardiologi på Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet och Moman A. Mohammad (t.h), läkare på Skånes universitetssjukhus och doktorand vid Lunds universitet kommit fram till i en ny studie. Foto: Pressbild

Högre risk att drabbas av hjärtinfarkt vid kallt väder

Överläkare: "Äldre ska undvika att gå ut när det är riktigt kallt"

LUND. Risken att drabbas av en hjärtinfarkt är större ju kallare det är. Det presenterar lundaforskare i en ny studie där de jämfört väderförhållande med antalet hjärtinfarkter

Av
Andreas Holm

– Patienter med hög risk för hjärtinfarkt, till exempel äldre personer som haft hjärtinfarkt tidigare, kanske ska undvika att gå ut när det är riktigt dåligt väder eller åtminstone klä på sig ordentligt så de håller sig varma, säger David Erlinge, överläkare i kardiologi på Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet, i ett pressutskick.

Genom att analysera SMHI:s väderdata och antalet hjärtinfarkter som inträffat i Sverige mellan åren 1998 till 2013 har forskarna utifrån mer än 274 000 hjärtinfarkter kunnat konstatera att vädret påverkar risken att drabbas. Tillsammans med doktoranden och lundaläkaren Moman A. Mohammad har David Erlinge hittat en klar relation mellan risk för hjärtinfarkt och dagar med kallare temperatur, lägre lufttryck, höga vindhastigheter eller färre antal soltimmar.

– Vid de här väderförhållanden ökar risken för hjärtinfarkt och den starkaste associationen observerades vid lägre lufttemperatur. Risken var 14 procent högre att drabbas av hjärtinfarkt vid 0 grader än vid 20 grader, säger David Erlinge.

Nu har deras resultat presenterats i en artikel i den medicinska tidsskriften JAMA Cardiology. Nu ska lundaläkarna gå vidare med sin studie för att se hur ett kalenderår påverkar risken för hjärtinfarkt.

– Vi ska titta på om det finns kopplingar till exempel olika högtider eller större sportevenemang för att se om de i sig kan ha betydelse för risken för hjärtinfarkt, säger David Erlinge.

Publicerad 27 October 2018 06:00