Arkivbild Malin Kumberg Ådala gård.

Arkivbild Malin Kumberg Ådala gård. Foto. Anja Degerholm

Beviset: Skåne bäst i Sverige på mat – totalt nio guld under SM

"Otroligt starkt fokus på mat och råvaror"

SKÅNE. När SM i mathantverk avgjordes under torsdagen var det ett län som var överlägset alla andra. Totalt 16 medaljer gick till Skåne, vars tävlande plockade hem segern i allt från ost- och glasstillverkning till blodpudding.

En av många skånska matproducenter som under dagen prisats för sitt hantverk är Ådala gård i Billinge.

Malin Kumbergs Ådala gårdsost vann första pris i kategorin Mjuk och halvmjuk kittost.

– Det är fantastiskt kul. Särskilt med tanke på att det är min alldeles egna ost utvecklad utifrån gamla skånska traditioner, säger hon strax efter vinsten.

Överlag har konkurrensen varit hård under årets tävling menar Kumberg.

– Det är så oerhört små marginaler som skiljer ettan från tvåan. När nivån är så här hög kan det vara saker som saltbalansen vara avgörande.

Att Skåne var det län som överlägset plockade hem flest medaljer av alla tror guldmedaljören beror på att matkulturen är så stark just här.

– Det var därför vi flyttade till Skåne. Här finns ett otroligt starkt fokus på mat och råvaror och det finns mycket bra hjälp i form av olika branschorganisationer att få, säger hon.

Ådala gård var dock inte ensamma om att briljera under torsdagens mästerskap. Guldmedalj knep även Lanthandeln i Malmö Saluhall med sin karamelliserade päronmarmelad med ingefära, rosmarin och lime, Hallongården i Trelleborg med sin hallonchokladsylt, Vångadalens frukt och must tillsammans med Rörumsro must och frukt för deras Vånga Must. Österlens Kött & Vilt i Brösarp för sin blodpudding. Björks Ringsjön i Stehag för sina gäddbiffar, Roots of Malmö för sin Roots Kombucha äpple och kryddor, Glada Geten Gårdsmejeri i Tyringe för sin ostkaka på fjällkomjölk och Österlenkryddor i Köpingebro för sin saffransglass med salmbärskompott.

Skåningar återfanns även på silver- och bronsplats

Silver:

Surdegsbröd med kulturspannmål: Byns Bagare i Arkelstorp med produkten Virvlad dinkel.

Matsås: Matmakarna butik och catering i Kävlinge med sin klassiska ketchup.

Sylta och blodprodukter: Degeberga kött och chark för sin gammeldax pressylta.

Innovativt mathantverk: Marias at Tockafarmen i Genarp för sina tuppköttbullar.

Brons:

Kryddad marmelad: Bränneriets Gård i Eslöv med sin gula hallonmarmelad med cointreau.

Leverprodukter: Degeberga kött och chark för sin skånska leverkorv. Och Österlens Kött & Vilt i Brösarp för sin Brösarpspastej.

Värmebehandlad korv: Tockafarmens ungtupp i Genarp för deras Nobeltuppkorv.

Publicerad 18 October 2018 16:17