M manglar S-löfte om psykiatrimottagningar för äldre

"30 miljoner är ingen satsning för denna stora grupp äldre"

SKÅNE.

Moderaterna anser att man behöver flytta ut kompetens till vårdcentraler. Inte uppföra mottagningar med otillräcklig budget.

Av
André Kvist

På måndagsmorgonen kom Socialdemokraternas vallöfte om att satsa 30 miljoner på psykiatrimottagningar för äldre. Syftet är att skapa en mer jämlik vård och snabbare vårdkontakt, menar partiet.

Moderaterna ser förslaget som fel väg att gå. De menar att äldrepsykiatriska mottagningnar ska ha ett tydligt uppdrag för att åstadkomma kompetensöverföring om vården ska bli jämlik. I korthet ska man flytta ut kunskaperna till vårdcentralnivå.

– Socialdemokraternas förslag är lovvärt men överensstämmer inte med Socialstyrelsens rekommendationer om det är jämlik vård man vill uppnå, säger Stefan Lamme (M), 2e vice ordförande i nämnden Skånes universitetssjukvård, och fortsätter:

– Ett tomt vallöfte om 30 miljoner är ingen satsning för denna stora grupp äldre. Pengarna räcker bara till ett litet team och inga vårdplatser. Tveksamt om det ens går att ha en särskilt avdelad psykiatriker på varje ställe. Förslaget löser inte äldrepsykiatrins behov helt enkelt. Kompetensen kring äldres psykiska ohälsa måste ut i allmänmedicinen där vi kan möta alla.

Förslaget löser inte äldrepsykiatrins behov helt enkelt

Caroline Hedenström (M), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden påpekar dalande siffror angående väntetiderna till allmänpsykiatrin. Någon hon menar skett under hela den nuvarande mandatperioden.

– Vi löser inte vårdköerna med små punktinsatser. Vi måste ha tillgång till högspecialiserad psykiatri oavsett ålder och ser man inte psykiatrin i ett helhetsperspektiv så riskerar man att inte använda resurserna förnuftigt och sammanhållet, säger hon.

Utöver att flytta ut kunskapen till vårdcentraler ska insatser göras på varje särskilt boende, samt i heminsatser i samtliga kommuner. Endast då nås en jämlik vård.

Man vill även se att andra aktörer involveras.

– I Helsingborgs Stad tar vi hjälp av ideella och privata krafter med goda resultat. Mer av denna öppenhet och semarbeten utanför den foffentliga förvaltningen hade jag vetla se också i Region Skåne, säger Ulrika Heindorff, gruppledare för Moderaterna i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Publicerad 09 July 2018 15:39