SD-topp hyllade nazister – hoppar nu av partiet

Ordförande stod överst på vallista men frånsäger sig sin kandidatur

PERSTORP.

Ordföranden i Sverigedemokraterna i Perstorp, Lars Nilsson, berömde Nordiska motståndsrörelsens arbete och ville hjälpa organisationen. Inför höstens val toppade han kommunlistan. Nu lämnar han partiet och frånsäger sig sin kandidatur.

Det är Aftonbladet som avslöjar att Lars Nilsson tidigare hyllat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, på sajten Nordfront.

"Bra jobbat. När kommer ni till Hässleholm, det behövs. Jag kommer gärna o hjälper till", ska Lars Nilsson ha kommenterat på en artikel på Nordfront efter att organisationen ska ha haft ett torgmöte i Småland i slutet av augusti 2015.

En kort tid senare ska han även ha kommenterat NMRs arbete med att dela ut flygblad i Ludvika:

"När får vi se er i Hässleholm eller i Helsingborg?", ska han ha skrivit.

SD-ordföranden ska även i en kommentar ha frågat NMR: "Finns det något jag kan hjälpa till med i en ålder av 54?"

Efter tidningens avslöjande har nu Lars Nilsson valt att lämna partiet och avsäger sig även sin kandidatur.

”Partiet ser allvarligt på de uppgifter som framkommit. Att sympatisera med eller på annat sätt vilja samarbeta med våldsbejakande eller anti-demokratiska organisationer är inte förenligt med ett engagemang i Sverigedemokraterna”, skriver SD:s pressavdelning i en kommentar till Aftonbladet.

Lars Nilsson sitter som ledamot i Perstorps kommunstyrelse. Fram till nu var det hans namn som stod överst på SD:s lista till kommunfullmäktige. Partiet har förhållandevis starkt stöd på orten – 25 procent röstade på partiet i riksdagsvalet, 15,5 procent i kommunvalet. Det lokala partiet Perstorps framtid fick nästan 25 procent och Socialdemokraterna landade på 27, enligt tidningen.

När Aftonbladet konfronterar Lars Nilsson menar politikern att han inte sympatiserar med NMR.

– Absolut inte. Jag är för demokrati och tycker att alla ska ha rätt att uttrycka sina åsikter. Precis som ni gör, säger han till Aftonbladet.

Nilsson säger att: "alla får lov att höras, precis som ni gör, precis som de gör".

På frågan om han välkomnar nazister på gatorna, svarar Lars Nilsson så här:

– Vem har sagt att de är nazister? De står för sin åsikt, precis som du och jag gör.

Publicerad 19 June 2018 13:51