Gatufestival görs om – så ska fler danskar lockas över sundet

Aktiviteterna samlas i stadsparken i år

NORDVÄSTRA SKÅNE.

Under årets gatuteaterfestival Passage kör arrangörerna ett delvis nytt upplägg. Förhoppningen är att locka fler danskar över sundet.

Senare i sommar blir det internationellt så det förslår på de helsingborgska och helsingörska gatorna. Då är det dags för årets upplaga av gatuteaterfestivalen Passage, som arrangeras i de båda sundsstäderna men även i kranskommunerna Ängelholm, Bjuv, Åstorp, Höganäs och Båstad. Programmet rymmer ett betydande antal utländska uppträdare, som därmed sätter en tydlig internationell touch på det hela.

Inför årets fest väljer arrangörerna att förändra rätt så rejält i upplägget. Tidigare skedde aktiviteterna samtidigt i både Helsingborg och Helsingör. I år sker första halvan av Passage i Helsingborg, och därefter flyttar den över sundet och avslutas i Helsingör.

– Vi hoppas att det ska göra att fler danskar väljer att komma hit, menar Fredrik Öjbro som är projektledare för Passage på den svenska sidan.

– När det tidigare har varit igång i båda städerna samtidigt har vi kunnat se att man tenderar att välja andrahandsalternativet hemma i Danmark framför att åka till Sverige och se det som man egentligen hade velat se. Många väljer det närmsta alternativet, förklarar han.

Tidigare har festivalen varit relativt utspridd i staden. Nu kommer allt att samlas i stadsparken i Helsingborg.

Vi hoppas att det ska göra att fler danskar väljer att komma hit

– Vi tror att om vi samlar det på ett ställe, så blir det lättare att locka hit människor som är semiintresserade, säger han.

Tidigare år har inte alla på plats uppfattat att det är en festival det rör sig om, förklarar han. Nu vill man trycka på att få besökare att komma och uppleva Passage, och att man ska veta var allt sker någonstans, mer än att locka med enskilda teatergrupper.

Omkring 150 olika programpunkter ryms. Däribland denna alternativa dockteater.

Omkring 150 olika programpunkter ryms. Däribland denna alternativa dockteater. Foto: Jean Francois Verdot

Programmet rymmer cirka 150 punkter allt som allt.

Fredagen den 27 juli drar det igång men redan på måndagen samma vecka arrangerar Produktionskollektivet workshops för främst barn och unga, på mötesplats Kalifornia ett stenkast ifrån parken. Tillsammans ska de komma på hur de fem olika ingångarna till stadsparken ska se ut under Passage, och tillverka dem.

– Det ska bli som fem olika passager, berättar Anja Barte Telin som tillsammans med Anna Lindgren utgör Produktionskollektivet.

– Ett bra sommarlovsalternativ för barn och unga, menar den sistnämnda.

Passage

Festivalen pågår mellan den 27 juli och 4 augusti. I Helsingborg sker aktiviteterna i och kring stadsparken.

Publicerad 14 June 2018 10:44

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag