Tiotusen nya svenskar välkomnas till Skåne under nationaldagen

"Sista pusselbiten i att vara en del av Sverige"

SKÅNE. Närmare 70.000 personer fick svenskt medborgarskap 2017. Det är en ökning med 14 procent jämfört med 2016 års toppsiffra, visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Drygt tiotusen av de nya medborgarna är bosatta i Skåne. På nationaldagen anordnas välkomstceremonier på flera håll.

I Malmö kommer de drygt 4000 nya medborgarna att välkomnas genom en ceremoni på Pildammsteatern där bland annat Bernt Hammarlund kommer framföra svenska visor och årets vinnare av Malmö Cityförenings dikttävling kommer framföra sitt bidrag.

Kent Andersson ordförande i kommunfullmäktige och Borgmästare i Malmö stad kommer även personligen överlämna ett välkomstdiplom till alla nya medborgare.

– Det här är ett evenemang som ger väldigt mycket energi. Många gör det till en mycket högtidlig stund och det är stor stolthet och glädje man ser i folks ögon när de kommer fram och hämtar sitt diplom. Att få medborgarskap, med allt vad det innebär, blir liksom sista pusselbiten i att vara en del av Sverige, säger Kent Andersson.

Ceremonin avslutas med att alla stämmer upp i Sveriges nationalsång.

Enligt SCB kommer de nya medborgarna från mer än 160 olika länder. Den största gruppen som fick svenskt medborgarskap 2017 var tidigare syriska medborgare.

Publicerad 06 June 2018 06:00

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag