Katten Aslan kom hem med skinnflådd svans – ägare misstänker djurplågeri

"Jag vill uppmana kattägare att vara uppmärksamma"

ÖRKELLJUNGA.

När katten Aslan inte kom in på natten som han brukade anade My Velin oråd. När hon senare kallade in honom var svansen skinnflådd.
– Det går inte med ord att beskriva hur det kändes, säger hon.

Det var i maj som Aslan inte kom in genom fönstret som han brukar på natten. När My Velin sen lyckades få in honom saknade svansen päls helt. Kvar ute låg skinnet från svansen.

– Det var fruktansvärt att se. Han var inte skadad i övrigt, men av någon anledning hade han inte något skinn och päls kvar på svansen, säger matte My Velin.

Där och då tänkte hon inte närmare på hur skadan kunde ha uppstått. Men på djursjukhuset såg en veterinär att det fanns en fint snitt där skinnet hade avlägsnats från svansen.

– Jag tänkte som sagt inte så mycket på det där och då, jag var glad att katten levde överhuvudtaget. Hade han blivit påkörd eller något liknande känns det som att svansen skulle ha blivit krossad. Men sedan såg jag att en katt i Danmark hade råkat ut för samma sak, så det känns som att en människa har gjort det här. Även om man inte helt kan veta vad som har hänt. Så jag polisanmälde händelsen, säger hon.

Aslan mår under omständigheterna bra. Men de veckor som har gått har krävts, enligt matte, för att han ska bli lite mer sig själv igen.

– Han har alltid tyckt om andra människor, men han har varit lite avvaktande och när jag ska ha lyft upp honom har han ibland inte låtit sig fångas. Han har varit lite skärrad helt enkelt.

Svansen som fick amputeras hos veterinären är under läkning. Men Aslan får inte gå ut – varken nu under läkningen eller i framtiden.

Nyligen ska en häst ha blivit utsatt för någon typ av våld i Örkelljungaområdet. Sår blödde och skinn satt löst på hästen, enligt en polisanmälan som upprättats. Nyligen ska även en kaning i Örkelljunga ha påträffats med avhugget huvud och tassar.

– Efter händelsen med Aslan och när jag hörde om kaninen som blivit stympad får han inte gå ut. Jag får se till att bygga någon form av kattgård. Det är inte värt att släppa ut honom, säger matte My Velin som även vill uppmana andra kattägare till försiktighet.

– Det är bra att hålla koll på sina katter, det kan uppenbarligen hända otrevliga saker, säger hon.

Publicerad 04 June 2018 14:28

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag