Långsamma insatser kostar skånska kommuner miljoner

Brist på LSS-boende stort problem

SKÅNE. Förra året betalade svenska kommuner sammanlagt över 45 miljoner kronor i straffavgifter till Ivo för insatser som tagit för lång tid att verkställa. Det är en toppnotering som framför allt kan förklaras av de senaste årens brist på bostäder till funktionshindrade.

– Kommunerna behöver bli bättre på långsiktig planering. Man vet ju mycket väl vilka personer och behov som finns i kommunen, säger Kaisu Kull, inspektör på Ivo, till Nyhetsbyrån Siren.

Allt fler skånska kommuner får straffavgifter för att de dröjer med planerade insatser, framförallt inom LSS. I fjol betalade svenska kommuner totalt 45 miljoner i fördröjningsavgift, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Enligt LSS- och socialtjänstlagen ska alla insatser påbörjas skyndsamt, något som tio av Skånes 33 kommuner inte haft några problem att uppfylla.

Dröjer det mer än cirka sex månader (kan variera från fall till fall) för kommunen att påbörja en insats kan Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) ansöka till förvaltningsrätten om en så kallad särskild avgift, vilket motsvarar kostnaden kommunen skulle ha haft för insatsen plus en straffande del på ytterligare 25 procent av summan.

De senaste fem åren har 23 skånska kommuner fått öppna plånboken och betala avgiften.

Högst summa kom Helsingborg upp i med en straffavgift på 2 588 889 kronor. Strax efter på listan ligger Malmö med 2 453575 kronor.

Men det är inte bara de stora städerna som får böta höga belopp för fördröjda insatser. Som trea och fyra på listan ligger Bromölla och Hässleholm med närmare en miljon kronor var i straffavgift.

Att fördröjningsavgifterna som kommunerna tvingas betala ökat drastiskt de senare åren kan enligt IVO förklaras med brist på LSS-bostäder, vilket kan kosta tiotusentals kronor per brukare och månad.

– Följden blir ofta att personer med funktionshinder bor kvar längre än de behöver hos föräldrar som kanske redan har svårt att orka med, säger Kaisu Kull till Siren.

Publicerad 02 June 2018 06:00

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag