ANNONS

Utbildningar som ger jobb

Yrkesvux och Lärlingsvux är en statlig satsning där kommunerna i Familjen Helsingborg gemensamt erbjuder ett stort och attraktivt utbud av yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning i regionen.

Är man 18 eller 19 år och har en gymnasieexamen med sig så kan man söka till utbildningarna och har man inte gått någon gymnasieutbildning så är man berättigad att söka från och med andra kalenderhalvåret det år man fyller 20 år.

- Sedan kan man rent teoretiskt söka hela vägen upp till det att man blir pensionär och alla utbildningar är studiemedelsberättigade – dock är man bara berättigad till studiemedel ett visst antal studiemånader och upp till och med 55 års ålder så där kan det ju finnas en utmaning, säger Christina Råhäll som är studie- och yrkesvägledare i Helsingborg.

Röster från verkligheten

Det är många som väljer att söka sig till Familjens vuxenutbildningar och det är också glädjande att se vad utbildningarna kan betyda – och vilka resultat de kan ge.

Kalle Johansson är en av de personer som just nu är i full gång med sin framtid och pluggar: Kock, kallskänka och storhushåll.

- Jag gick först elprogrammet på gymnasiet men det visade sig ganska direkt efter examen att det inte var min grej så efter lite resor runt om i världen och annat så hittade jag den här utbildningen och det har visat sig grymt bra. Min första praktik gjorde jag på Mollbergs och sedan blev det ett tag på Creo, också här i Helsingborg. Det passar mig utmärkt med varvad teori och praktik – då får man chans att direkt omsätta skola till verkligheten direkt. Nu härnäst, och som sista anhalt på den här 52-veckorsutbildningen är jag på väg till en restaurang i Malmö som heter Mutantur – det ska bli en spännande upplevelse, säger Kalle Johansson.

Kalle Johansson

En annan som valde att hoppa på tåget är Ella Sjögren. Som en av de första eleverna som gick utbildningen till kock och kallskänka och efter att ha arbetat på olika platser, kände hon att även om det blev mycket jobb så handlade det mest om lösa timmar och inte så mycket fasta tjänster.

- Jag tänkte att om jag då lägger till en utbildning inom bageri och konditori så blir jag mer anställningsbar och kanske går det att göra något eget, säger Ella.

Idag driver Ella det egna företaget Fantasitårtor på Skolallén i Landskrona och här bakas det allt från fantastiskt kreativa konsttårtor till chokladbiskvier som säljs på beställning och över disk. Verksamheten är välbesökt och just nu närmar sig högsäsongen med stormsteg.

- Jag fick jättefin stöttning från skolan och jag ångrar inte en sekund att jag kompletterade med den här utbildningen. Den gav mig fina nya redskap att arbeta med och var nog helt avgörande för mitt val att starta Fantasitårtor. Vi har fått väldigt mycket uppskattning och det märks att folk blir positivt överraskade när de kommer in. Det är en sak att kolla oss på Instagram och Facebook men det är något helt annat att komma in i verkligheten, säger Ella.

Ella Sjögren

Möter marknaden

Den bärande idén i yrkesvuxutbildningen är att den ska syfta till sysselsättning, och det börjar visa sig med tydlighet att de signaler man svarar på från näringslivet är korrekta.

- Vi har ett väldigt bra och nära samarbete med Arbetsförmedling och näringslivet och när vi har rektorsmöte finns det också alltid representanter för varje kommun i Familjen på plats, liksom representant för Arbetsförmedlingen. På så vis säkerställer vi att utbildningar som startas syftar mot att tillfredsställa de behov som finns på marknaden och att vi inte dubbelarbetar, säger Christina Råhäll.

Christina Råhäll

Att utbildningarna som erbjuds också kan vara helt avgörande för många är Mats Tallinger ett levande bevis på. I skrivande stund är han just färdig med sin utbildning och den praktik som han lyckades få hos Förenade Bil i Ängelholm ledde direkt till jobb hos samma företag.

- Det har varit en fantastisk resa för mig och från att ha varit i ett ganska trist och jobbigt läge fick jag nys om utbildningen till fordonstekniker. Ungefär där vände allt. Jag är 35 år gammal och bor i Åstorp med min familj och från och med nu är livet på ett helt annat sätt. Detta är avgjort något av det bästa jag gjort i mitt liv och även om det var lite pusslande att få ihop tider och annat i studier och praktik så gick det att lösa med en förstående och påhejande flickvän, säger Mats.

Mats Tallinger

Manligt och kvinnligt

Kanske alltför ofta ser vi hur man rullar på i gamla hjulspår och ”typiskt” manliga yrken fylls på mera män och ”typiskt” kvinnliga yrken med kvinnor. En som inte svalt den kroken är Fathardhe Kiqiki som valde att söka sig vidare från handelssektorn till utbildningen till drift- och underhållstekniker. Utbildningen började i slutet av oktober 2017 och i oktober i år slutar de 12 personer som valt att hoppa på tåget. Här lär man sig svetsa, svarva, gänga och fräsa – man lär sig pneumatik, ritningsläsning, el och en hel del annat som kan vara nyttigt när man så småningom kommer i sysselsättning. Fatbardhe trivs som fisken i vattnet.

- Jag har alltid varit tekniskt sinnad och jag menar nog att jag känner en hel del killar som är mindre tekniska än vad jag är. Dessutom är det här minst lika mycket hjärna som händer, säger Fatbardhe och får medhåll av klasskompisen Peter Schrewelius:

- Jag är från början estet och håller på med musik. Sedan har jag pluggat en del arkeologi och ryska, så det jag håller på med nu är helt nytt för mig – men det är oerhört intressant, kreativt och givande, säger Peter.

Peter och Fatbardhe

Utbildningsmässa den 4 maj

För dig som är intresserad av att utvecklas vidare och är nyfiken på vuxenutbildning, är det en god idé att styra stegen till Södergatan 39, den 4 maj. Då är det utbildningsmässa i Arbetsförmedlingens lokaler och då finns det såväl representanter för Familjen, för folkhögskolor, yrkeshögskolor och andra vuxenutbildningsanordnare samt arbetsmarknadsutbildare på plats – liksom representanter från Arbetsförmedlingen. Mellan 10.00 och 13.00 hälsas du välkommen och under dagen erbjuds det även två seminarier som handlar om arbetsmarknadsprognoser och hur det är/kan vara att plugga som vuxen.