Belindas valp fick tarmen sönderstucken av nål

Ägaren:"Kunde gått riktigt illa"

ÅSTORP. När Belinda Richardsen sex månader gamla hundvalp Niiwa plötsligt började kräkas och få diarré förstod hon snabbt att allt inte stod rätt till. Hos veterinären konstaterades det att valpen svalt en nål, som genomborrat tarmen.

– Hade den fastnat i halsen eller punkterat lunga eller hjärta hade det kunnat gå riktigt illa.

Det var veckan efter påsk som Belindas hund Niiwa plötsligt började bete sig konstigt, vilket även Helsingborgs dagblad rapporterat om.

– Hon fick kraftig diarré och började kräkas. Trots att jag gav specialfoder som är brukligt när de fått i sig något olämpligt blev hon inte bättre, berättar Belinda, som lyckades få en akuttid hos veterinären.

Niiwa på operationsbordet.

Niiwa på operationsbordet. Foto. Privat

Efter att ha röntgat valpens mage stod det klart att det som gjort Niiwa sjuk var en liten nål som perforerat tarmen och kommit ut i bukhålan där den låg och tryckte mot bukspottkörteln.

– Enligt veterinären hade Niiwa tur i oturen. Hade nålen fastnat i halsen eller tagit sig ner och punkterat hjärtat eller lungan hade det blivit mycket värre. Det är obehagligt att tänka på hur det kunde ha slutat, säger Belinda, som ofta tar sin hund till hundrastgården vid Magleby stugby.

Det är också där som hon misstänker att Niiwa fått i sig nålen.

– Den måste ha legat i något ätbart. Annars har jag väldigt svårt att se hur en hund kan få syn på en nål och slicka den i sig, säger hon.

Efter att nålen hittats opererades Niiwa akut. Samtidigt uppmanades Belinda av veterinären att anmäla händelsen till polisen, då det var det tredje fallet med hundar som svalt nålar hon sett på kort tid.

Nålen veterinären hittade i valpens mage var hela 4 centimeter lång.

Nålen veterinären hittade i valpens mage var hela 4 centimeter lång.

– På en och en halv månad hade ytterligare två hundar kommit in med nålar i magen. En av dem hade varit vid hundhägnet vid Bruce skog i Helsingborg.

– Man gör det alltså på platser där ägarna känner sig trygga att släppa sin hund lös, men det får bli slut på det nu. Jag går hellre en promenad med henne kopplad och så får hon leka fritt i trädgården framöver, säger Belinda.

Efter operation och anitbiotika är Niiwa nu på bättringsvägen och om det inte tillstöter några komplikationer kommer hon bli helt återställd.

Händelsen är polisanmäld, men förundersökningen är nedlagd i brist på bevis.

Niiwa har i dag ett 10 centimeter långt såg i buken.

Niiwa har i dag ett 10 centimeter långt såg i buken. Foto. Privat

Nålen hade stuckit igenom tarmen och låg och tryckte på bukspottskörteln.

Nålen hade stuckit igenom tarmen och låg och tryckte på bukspottskörteln. Foto. Privat

Publicerad 12 April 2018 15:48

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag