Småbarnspappa sålde dödsdrog – döms till fängelse

Tillverkade narkotikaklassade tabletter i en källarlokal

SKÅNE.

Två män sålde under flera år narkotika via internet, bland annat dödsdrogen fentanyl. Nu döms de till fängelse för bland annat grovt narkotikabrott.

Av
Andreas Holm

En 40-åring småbarnspappa beställde akrylfentanyl från Kina. I en lägenhet i Malmö fyllde han nässprayflaskor med substansen för att sedan sälja vidare på nätet. I förhör uppger 40-åringen att han "inte ville ha preparaten i sin egen bostad i närheten av sina barn."

Vid minst två tillfällen har mannen sålt flaskor med fentanyl, som enligt experter kan ersätta heroin som rusningsmedel för en missbrukare. Fentanyl är också dödligt om det tas i för stora mängder.

I förhör uppger 40-åringen att han hört talas om några kunder som har dött och att det varit personer som tagit alldeles för mycket, i för stora doser.

– Jag känner inget ansvar gentemot det, har mannen sagt.

40-åringen har också tillsammans med en 39-årig man sedan 2015 tillverkat tabletter som var avsedda att efterlikna narkotikaklassade läkemedel. I en källarlokal i Klippan tillverkade männen tabletter var för sig som de senare sålde via tre olika hemsidor.

Polisen beslagtog både tabletter med benso och fentantyl i nässprayflaskor.

Polisen beslagtog både tabletter med benso och fentantyl i nässprayflaskor. Foto: Polisen

Polisen bedrev spaning mot lokalen. Den 16 juni 2016 följde polisen efter 39-åringen som skulle skicka paket genom ett postombud. Det beslagtogs och visade sig innehålla 3 486 tabletter flunitrazolam, liknande rohypnol. Även tabletter med bensodiazepin, så kallad benso, har tillverkats och sålts vidare.

I en mejlkonversation mellan vad som misstänks är de båda männen skrivs att "Vi har hittat 6 st benzo som är intressanta. Så vi har en lång lång karriär framför oss."

Den 21 juni 2016 gjorde polisen ett tillslag i källarlokalen där en stor mängd utrustning hittades, allt från bland annat tablettpressmaskin, pulverblandare, andningsmasker, kastrull och mixer. Även fyra påsar med höghaltig flunitrazolam och fentanyl hittades gömt i en soppåse.

Malmö tingsrätt menar att männen har gemensamt och i samförstånd förvarat narkotika och att gärningen gällande bland annat tillverkningen "begåtts yrkesmässigt och avsett en betydande mängd tabletter." Rätten menar även att 40-åringen varit "likgiltig för risken" att sälja dödsdrogen fentanyl och "uppsåt har därför förlegat".

40-åringen döms till tre års fängelse för grovt narkotikabrott och narkotikabrott medan 39-åringen döms till 2 år och 10 månader för grovt narkotikabrott, brott mot lagen om handel med läkemedel och brott mot lagen om elektronisk kommunikation efter att ha förvarat en störsändare mot GPS och telefoni i sin bil.

Båda männen nekar till brott.

Publicerad 30 March 2018 07:00

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag