Fjolårets vinnare tror på Benjamin Ingrosso

"Jag är säker på att jag vill vara med igen"

Hallå där Robin Bengtsson, vinnare av Melodifestivalen och femma i Eurovision Song Contest 2017 med låten ”I Can’t Go On”. Hur har vinnaråret varit?

Av
Johan Svensson

– Mycket intensivt. Det känns som att jag fortfarande lever kvar i bubblan. Förutom att få representera Sverige har jag fått vara ute på min första riktiga sommarturné. Jag var borta mer än 120 nätter förra året, vilket känns skitkul. Det enda som är lite jobbigt är att sova på hotell. Man blir mätt på det efter ett tag.

På vilket sätt har ditt liv förändrats efter segern?

– De senaste åren har sett ganska lika ut. Enda skillnaden är att jag har haft mindre tid att sitta i studion och skriva musik. Jag ska försöka ta igen det till våren.

Vad var roligast med att få representera Sverige?

– Dels att få känna stoltheten i att representera mitt land, dels att träffa andra länders representanter och lära känna dem. Vi var ett skönt gäng i den svenska delegationen och stämningen var lika fantastisk oavsett om vi var 14 timmar i arenan eller hade en ledig dag. Det låg en anspänning i luften, men alla runt omkring var så avslappnade och säkra i allt de gjorde. Det var egentligen bara att gå runt och njuta av alltihop.

Var har du placerat sångfågeln?

– Den står i mitt vardagsrumsfönster för att jag vill kunna titta på den ofta. Dessutom passar den bra in rent färgmässigt.

Du har själv varit debutant i tävlingen. Vilket är ditt bästa tips till årets nykomlingar?

– Att repa och förbereda sig så mycket som möjligt innan man åker iväg. Jag la själv ner mycket tid på att försöka lära mig allt istället för att tänka att det löser vi på plats. När man väl är där vill man kunna njuta och inte vara nervös över sina tre minuter på scenen. Det är så klart lätt att säga, men jag är själv orimligt lugn. När man sitter i greenroom är det bara att le in i kameran och vara nöjd oavsett hur utgången blir. Man kan inte göra mer än sitt bästa.

Vem tror du har störst chans i år?

– Det hänger väldigt mycket på den som har starkast låt. Kanske går Benjamin (reds. anm) Ingrosso och tar hem det? Han kom femma i fjol precis som jag gjorde mitt första år. Dessutom är han jäkligt duktig och har säkert en sjukt bra låt.

Slutligen, när får vi se dig i Melodifestivalen igen?

– En snabbis i år när jag ska lämna över sångfågeln, skattar Robin och fortsätter:

– Jag är säker på att jag vill vara med igen, men det kommer nog att dröja något eller några år. Jag är glad att jag som artist inte har låst mig i ett jättesmalt fack. Hur det kommer att låta får vi se när den dagen kommer. Kanske blir det något helt avskalat och egenskrivet eller varför inte en klubbdänga till med rullband och hela alltet?

Här är de sju senaste vinnarna i Melodifestivalen – och deras placering i Eurovision Song Contest:

2017: Robin Bengtsson – I Can’t Go On (5)

2016: Frans – If I Were Sorry (5)

2015: Måns Zelmerlöw – Heroes, (1)

2014: Sanna Nielsen – Undo (3)

2013: Robin Stjernberg – You (14)

2012: Loreen – Euphoria (1)

2011: Eric Saade – Popular (3)

2010: Anna Bergendahl – This Is My Life (11 i semfinalen)

Publicerad 10 March 2018 05:00