Flest inlämnade vapen i södra Sverige

"Vi är nöjda med resultatet så här långt"

SKÅNE. Den första veckan av vapenamnestin är till ända och nu redovisar polisen resultatet av den första skörden. Sammanlagt 792 vapen har lämnats in över hela landet och allra flest, 219 stycken, har lämnats in i polisområde syd.

Av
Magnus Wahlström

Minst ett inlämnat vapen är dessutom säkerställt att det kommer direkt från en kriminell miljö. Personen som har lämnat in det ska ha sagt att vederbörande vill lämna kriminaliteten bakom sig.

– Vi är nöjda med resultatet så här långt. Innan amnestin började var det många som tvivlade på att vi skulle nå den kriminella miljön och vapnen där, så det är särskilt positivt att vi fick in ett sådant vapen redan första dagen, säger Joakim Norenhag vid polisens rättsavdelning och projektledare för vapenamnestin i ett pressutskick.

Dessutom har fyra helautomatiska vapen lämnats in, vilket glädjer polisen lite extra.

– Att vi får in automatvapen är positivt. De kan orsaka stor skada så vi är väldigt angelägna om att få bort dem från gatorna, säger Joakim Norenhag.

Vapenamnestin pågår mellan 1 februari till 30 april. Vid vapenamnestin för fem år sedan lämnades cirka 15 000 vapen in sammanlagt.

Publicerad 10 February 2018 06:00