Räddningstjänsten kräver tuffare tag mot fyrverkerier efter attacker

”Våra insatser förhindras eller försenas”

NV-SKÅNE.

Räddningstjänsten blir allt oftare attackerade med fyrverkerier och smällare. Något som får räddningschefer att kräva åtgärder.

Av
Martin Wingren

– Vi på räddningstjänsten har märkt ett nytt fenomen, att det är utstuderat och riktat specifikt mot räddningspersonalen med fyrverkerier. I värsta fall gör att det att vi inte kommer fram till någon nödställd eller att våra insatser försenas, säger Eva Lövbom som är räddningschef för Landskrona/Bjuv/Svalövs räddningstjänster till Lokaltidningen.

Räddningstjänsten har varit tvungen att tillkalla polis.

– Vi har fått utarbeta säkerhetsrutiner där vi bland annat väntar på polisbeskydd. Vi går upp i läge gul eller röd och ställer oss en bit ifrån i väntan på polisen.

Räddningschefen tillsammans med sina kolleger hoppas att lagstiftningen ska skärpas så att privatpersoner måste ha tillstånd för att köpa och inneha fyrverkerier och att det ska krävas tillstånd för all avfyring av fyrverkerier oavsett tid på året.

– Vi vill att fyrverkerier sköts av någon profession, att det finns ett kommunalt fyrverkeri. Dels är fyrverkerierna störande för både människor och djur och dels så utgör de en brandrisk. Vi pratar med försäljare och har kommit överens om att begränsa antalet dagar som de kan sälja men i dag går det att beställa fyrverkerier som sedan lagras på vanliga uthämtningsställen utan att personalen där vet om det och utgör en risk, säger Eva Lövbom.

Problemet är generellt för räddningstjänsterna.

– Vi får allt oftare rycka ut med anledning av raketskjutande. Det handlar om allt från skolor och idrottshallar till förskolor som beskjuts och skadas, säger Christer Ängehov, förbundsdirektör Räddningstjänsten Skåne Nordväst, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Måttet är rågat. Vi kan inte acceptera att fyrverkerier och smällare används för att beskjuta blåljuspersonal eller väktare.

Publicerad 05 February 2018 13:45