Skärpt lag: Mobilförbud i bilen

Ska bli tydligare om vad som gäller

SKÅNE. Den 1 februari stärks förbudet av mobilanvändning vid bilkörning. Skärpningen ska göra det lättare för polisen att agera, den som bryter mot lagen riskerar körkortet.

Av
Hannes Tobiasson

Redan 2013 ändrades lagen om mobilanvändning och bilkörning. Då förbjöds bilförare att använda mobilen på ett sätt som kan göra en ouppmärksam eller farlig i trafiken. Ouppmärksam i den bemärkelsen att exempelvis kolla på Facebook eller smsa.

Definitionen har medfört att viss användning har varit tillåten, så länge det inte utgjort någon trafikfara. Det har resulterat i att det blir en tolkningsfråga. Men den 1 februari träder ett totalförbud in i trafikförordningen.

– Nu kommer det bli tydligare att man inte får hålla på att fippla med luren när man är ute och kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den, sade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) när skärpningen presenterades i slutet av förra året.

I många länder är förbuden om mobilanvändning hårdare, i Sverige har lagen varit mer tillåtande. I skärpningen av lagen förbjuds att rattsurfa, smsa eller prata i telefonen utan handsfree.

Om användningen innebär en trafikfara eller inte har inte längre någon betydelse. Den som bryter mot lagen kan straffas med böter eller bli av med körkortet.

Sopåkaren Daniel Davidsson från Vellinge känner till lagskärpningen men svarar själv inte i telefonen om det ringer i bilen. I jobbet ser han dagligen många förare som kör samtidigt som de pratar med telefonen i handen.

– På vår firma får vi inte lov att prata med telefonen i handen samtidigt som vi kör, det har vår chef varit tydlig med, säger han.

Publicerad 31 January 2018 00:00