Så ska ”Sällskapsresan” lära nyanlända svenska

Vill närma sig svåra ämnen genom film

SVERIGE. Glöm gamla läroböcker och tråkiga glosförhör. Nu ska ”Berra och Robban” lära nyanlända svenska genom tvrutan. Huruvida Sällskapsresans ”rattarattara” kommer att fästa i den nysvenska vokabulären är dock oklart.

– Den referensen fattade jag inte ens själv. Om man ser filmen så gör jag inga rattrörelser. Jag fattade inte att det refererade till kvinnobröst. Det hette inte så i Malmö när jag var i rattåldern, säger Sven ”Berra” Melander, som i övrigt tycker att idén att använda film i integration är utmärkt.

– Det kommer ofta fram folk till mig, vars första kontakt med svensk kultur har varit genom Nöjesmassakern som jag gjorde tillsammans med Åke Cato, Gösta Engström och Jon Skolmen. Det är väldigt, väldigt kul och Sällskapresan är en varm och kärleksfull film där vi vågar se på oss själva med viss ironi. Det tror jag är en bra väg in i både språket och det svenska samhället.

Referenser som ”imorse var jag nykter, men nu börjar det ordna upp sig” tror han dock kan bli svårt att knyta an till då muslimer inte dricker brännvin.

”Sällskapsresan”, ”Så som i himmelen” och ”Tillsammans”, är bara några av de titlar som streamingtjänsten C-more nu erbjuder svenska SFI-utbildningar att använda i utbildningssyfte.

Genom specialframtaget utbildningsmaterial hoppas man kunna förmedla ett mer vardagligt språk, samtidigt som man visar exempel på svensk kultur.

– C More har mest svenskt innehåll av alla streamingtjänster och letar alltid efter nya sätt att göra det relevant för fler. Vi är inte experter på integration eller pedagogik, men vi kan arbeta tillsammans med pedagoger för att ge svensk film en viktigare roll i att hjälpa nyanlända att förstå och bli en del av det svenska samhället, säger Manfred Aronsson, VD på C More, i ett pressmeddelande.

Filmerna som ingår i projektet ”Filmtegration” finns tillgängliga att använda för alla som arbetar med SFI-undervisning från och med den 13 september och kan visas med både svensk och arabisk textning. Tanken är sedan att man ska diskutera filmerna i grupp utifrån utbildningsmaterialet för att på ett avslappnat sätt närma sig ämnen som annars kan vara svåra att komma åt, som svenskarnas syn på jämställdhet, alkohol och väder.  

– Att kunna förvandla något från underhållning till utbildning med något så enkelt som undertexter och diskussioner är ett underbart bevis på hur kraftfulla filmer kan vara för att berika vårt samhälle,säger Anna Serner, VD för Filminstitutet och en del av Filmtegrations advisory board.

Enligt C-more har över 500 SFI-lärare begärt tillgång till tjänsten under första dygnet.

 

Filmerna som ska visas är:

 

  • Sällskapsresan
  • Så som i himmelen
  • Mitt liv som hund
  • Adam & Eva
  • Black jack
  • Grabben i graven bredvid

Publicerad 16 September 2017 23:33

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag