Landets första drönarutbildning igång i Ljungbyhed

LJUNGBYHED. På Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed utbildas nu även drönaroperatörer, av Folkuniversitetet.

Utbildningen är landets första och branschen lär växa, tror utbildningsledaren.

Utbildningen, som är på ett år och har 35 platser, syftar till att göra kommersiella drönaroperatörer till en yrkesgrupp, enligt Tommy Magnusson som är  utbildningsledare.

– Vi vill starta upp den här branschen och göra operatörer till en yrkesgrupp. Det är en luftfartsutbildning så det behövs samma kunskaper som meteorologi och navigation, säger han.

Utbildningsledaren ser många branscher framför sig där behovet av drönare kommer att öka.

– Inom skog, jordbruk, säkerhetsbranschen, polis och byggmarknaden. Marknaden kommer att expandera, säger Tommy Magnusson.

Studenternas ingång ?till utbildningen är varierande. Men att på något sätt bygga vidare på sin tidigare kompetens och använda drönare inom sitt yrke är gemensamt för de studenter Lokaltidningen pratar med. En av dessa är Björn Åstrand.

– Jag kommer att använda kunskaperna för att göra kontroller och inspektionen inom bygge. Istället för att någon ska klättra upp på ett tak och kanske skadar sig, säger han.

Anna Birghamre har bara flugit med drönare istället som leksak men ser nu fram emot att lära sig flyga mer avancerade drönare. Hon är utbildad kart- och mättekniker och ser möjligheten att bredda sin kompetens.

– Göra kartor åt kommun och lantmäteri med hjälp av drönare, säger hon.

Annette Eilert är? skogsmästare och ser nya möjligheter till effektivisering med hjälp av drönare.

– Den kan flyga över ett skogsområde och ta in mycket data så det sparar mycket tid istället för att jag ska gå i stora områden. Jag kan stå på parkeringen och flyga drönaren över istället, säger hon.

En som har flygvana sedan förr är Ivan Midwing. Han har är trafikpilot i grunden men ska nu ta sig an utmaningen med drönare. Han ser också framför sig möjligheter inom olika branscher såsom inspektioner med drönare istället för helikopter men berättar att han även sökte till utbildningen av andra orsaker.

– Jag vill vara med och forma branschen och öka säkerhetstänket. Regelverket behöver förbättras, säger han.

Ivan Midwing och Björn Åstrand. Foto: Martin Wingren

Ivan Midwing och Björn Åstrand. Foto: Martin Wingren

Foto: Martin Wingren

Foto: Martin Wingren

Publicerad 06 September 2017 15:30

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag