Sista tiden på Findus fångad i foto

Av
Sara Kring

BJUV/HELSINGBORG. En ny fotoutställning om den sista tiden på Findus har snart premiär. Bjuvs kommun har samproducerat utställningen och bidragit med 60 000 kronor, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Fotografen Kristoffer Granath har dokumenterat Findus sista månader i drift, och en viss tid efter nedläggningen. Bilderna från våren 2017 samlas i en fotoutställning.

– Vi är glada över att kunna stötta det här projektet. Det finns ett stort värde i att dokumentera och visa hur nedläggningen av Findus både har påverkat människor som har arbetat där och samhället i stort. Därför har kultur- och fritidsnämnden beslutat att stötta projektet med 60 000 kronor. Utställningen, som går under namnet REST IN PEAS, kommer att visas i Bjuv under 2018, förklarar Bo Hallqvist, ordförande i kultur- och fritidsnämnden i pressmeddelandet.

Den som dock inte vill vänta så länge med att se utställningen kan kika på den under Helsingborg Art Week den 30 september – 8 oktober. Under den veckan sker nämligen utställningens premiär. Efter det tar utställningen också en avstickare till Köpenhamn innan den landar på hemmaplan i Bjuv.

En hint om vad som kommer finnas att se visas i Kristoffer Granaths egen beskrivning av utställningen:

– Syftet med fotodokumentationen har varit att belysa den unika betydelse som Findus haft för de anställda som arbetat i fabriken - både socioekonomisk och som efterträdande arbetsplats till gruvindustrin när den försvann från bygden. Det finns ett stort värde i att bevara och visa denna dokumentation av miljöbilder inifrån fabriken, porträttbilder av medarbetare samt deras personliga berättelser.

 

Publicerad 28 August 2017 16:56

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag