Attendo startar gästgiveri i Örkelljunga

”Det är viktigt att man hittar normala jobb till våra brukare så de känner att de gör nytta”

Av
Sara Kring

ÖRKELLJUNGA. En meningsfull sysselsättning för brukarna i kombination med nöjda matgäster. Det är vad Attendo i Örkelljunga hoppas kunna åstadkomma när de nu slår upp portarna för Attendo Gästis.

Sedan ett år tillbaka driver Attendo ett Bed & Breakfast i Örkelljunga.

Inom ramarna för LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, ges rätt till dagtidssysselsättning som kallas daglig verksamhet.

Attendos Bed & Breakfast är en daglig verksamhet, vilket innebär att brukarna sköter rörelsen med visst stöd av annan personal.

Nu utökar alltså Attendo verksamheten till att även omfatta ett gästgiveri som ska servera frukostbuffé och lunch till allmänheten.

– Jag tycker det är viktigt att man hittar normala jobb till våra brukare så de känner att de gör nytta, känner glädje och känner att de gör ett riktigt jobb. Att jobba på restaurang är ett riktigt jobb, säger Tomas Wallberg, verksamhetschef inom Attendo LSS, som också kom med gästisidén.

Totalt kommer Örkelljunga Bed & Breakfast och det nya gästgiveriet att sysselsätta åtta brukare.

Efter att det på Facebook blev känt att det nya gästiset ska öppna, framfördes till Lokaltidningen en del oro över att Attendos skattefinansierade verksamhet ska framdriva konkurrens.

Christer Unosson (KD), socialnämndens vice ordförande i Örkelljunga, kommenterar:

– Det är viktigt att de boende får sysselsättning på det här sättet och meningsfulla uppgifter. Men det är också viktigt att krögare i Örkelljunga inte får konkurrens av sådan här verksamhet, jag kan förstå om det finns oro för det om prisskillnaden blir för stor, säger han.

Han understryker också att Attendo är ett privat företag och att Örkelljunga kommun inte har några platser för brukare där.

Ekonomisk vinst är inte huvudmålet med gästiset, menar Tomas Wallberg.

– Vi ska skapa arbetskraft till våra brukare. Vi kommer nog inte gå med vinst.

Invigning hålls den 1 september. Platsansvarig Caroline Persmyren är entusiastisk:

– Det känns som att det här är ett väldigt kul och givande projekt.

Publicerad 23 August 2017 12:59

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag