Ministers språkbarriär kan ha sänkt Findus

Av
Sara Kring

BJUV. Regeringen skickade en minister som inte kunde engelska, till ett avgörande möte med Nomad Foods ena ägare. Det bidrog till att Findus inte räddades från nedläggning, menar Findus tidigare VD Christer Denrell i en intervju med nyhetssajten Bjuvsnytt.se.

– Sverige behöver en kompetent insatsstyrka när det gäller internationella affärer av den här kalibern, säger han till sajten.

När Nomad Foods 2016 gick ut med att de skulle lägga ner Findus verksamhet i Bjuv reagerade den före detta Finduschefen Christer Denrell. Trots att han inte längre jobbade för företaget kontaktade han nyckelpersoner inom branschen, fackliga representanter och politiker. Han försökte också personligen övertyga Nomad Foods koncernchef Stefan Descheemaeker att en nedläggning i Bjuv skulle vara ett misstag.

Christer Denrell fick inte gehör för argumenten. Stefan Descheemaeker berättade att Nomad Foods vid tidigare uppköp av fabriker i Frankrike och Spanien hade tvingats skriva på avtal om att inte stänga någon anläggning. Att ett sådant avtal inte hade krävts från svenskt håll, var en av anledningarna till att just verksamheten i Bjuv skulle läggas ner.

Efter många försök etablerade Christer Denrell även kontakt med Nomad Foods ena ägare, Noam Gottesmann. Christer Denrell gav också den svenska regeringen en rad argument mot nedläggningen, och krävde att statsminister Stefan Löfven skulle möta upp en personlig representant som Noam Gottesmann valde att skicka till Sverige.

– Det var rätt nivå ur alla synvinklar, och jag var övertygad om att om bara Löfven kom så skulle Nomad Foods ändra sitt beslut, säger Christer Denrell till Bjuvsnytt.

Regeringen skickade dock inte Stefan Löfven utan landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Ett enligt Christer Denrell dåligt beslut.

– Landsbygdsministern kan inte engelska! Han går på engelskkurs.

Christer Denrell kommenterar mötet med att de närvarande ”åkte alla hem i ogjort ärende”, och att han därefter gav upp. Till Bjuvsnytt vidareutvecklar han sin syn på hur dylika frågor bör skötas:

– Ska jag dra någon kreativ slutsats av det som hände så är det att Sverige behöver en kompetent insatsstyrka när det gäller internationella affärer av den här kalibern.

Publicerad 08 August 2017 12:27

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag